Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Betalingsnetwerk Calastone verplaatst in 2019 haar betalingsnetwerk naar blockchain

Peter Slagter
Peter Slagter

Calastone is van plan om z'n gehele zogeheten settlement-systeem te verplaatsen naar een op blockchain gebaseerd platform. Calastone, gevestigd in het VK, is een belangrijke schakel voor de afhandeling van betalingen tussen bedrijven.

Adoptie

Calastone is de beheerder van een zogeheten settlement-netwerk. Dat is een netwerk voor de afhandeling en betaling, waarin transacties order voor order, real-time worden verwerkt. In totaal maken meer dan 1.700 bedrijven gebruik van het netwerk van Calastone, waaronder JP Morgen Asset Management. Naar schatting kan de verandering de industrie tot $4,3 miljard besparen.

Op het moment worden de transacties nog handmatig afgehandeld. Het gaat om 9 miljoen berichten en transacties per maand, ter waarde van ongeveer $217 miljard. Het nieuwe blockchainplatform moet deze processen gaan automatiseren.

Vorig jaar juni was Calastone al bezig met een proof-of-concept voor het systeem. Toentertijd noemde het bedrijf het een “gedistribueerde markt-infrastructuur”:

“Een blockchain-marktplaats verlicht operationele inefficiënties. Verbeterde performance, en lagere kosten. Een win-win voor iedereen.”

Uit de berichtgeving nu kunnen we afleiden dat het gebouwde concept is bevallen. Calastone is overigens niet de enige speler in de wereld van asset management die kijkt naar blockchaintechnologie als basis voor transacties. Begin 2016 kwamen er al berichten naar buiten van andere Britse-spelers, zoals Aberdeen Asset Management en Aviva Investors. In Amerika kwam een soortgelijk bericht van mutual funds manager Vanguard.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.