Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nationale olieproducent Abu Dhabi test blockchainplatform voor beheer supply chain

Peter Slagter
Peter Slagter

De Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) heeft een pilot achter de rug met een blockchainplatform voor het beheer van hun supply chain. De test is geslaagd, en blockchain wordt door het bedrijf een “game changer” genoemd.

Adoptie

Uit het persbericht blijkt dat ADNOC voor het uitvoeren van de proef de hulp heeft ingeschakeld van IBM. ADNOC is één van 's werelds grootste olieproducenten. Dagelijks worden er ongeveer 3 miljoen vaten olie gevuld, en wordt er rond de 300.000 kubieke meters gas geproduceerd.

Het project heeft een platform opgeleverd dat de hoeveelheden binnen en financiële waarde van transacties bijhoudt. Effectief heeft het de boekhouding van de betrokken bedrijven geautomatiseerd. Abdul Nasser Al Mughairbi, manager bij ADNOC, vertelde over het platform tijdens World Energy Capital Assembly in Londen:

“Blockchain is een game-changer. Het reduceert onze kosten substantieel door tijdsintensieve processen te elimineren. Het versterkt de marketing van en handel in onze producten, en creëert duurzame waarde.”

ADNOC hoopt dat de ingebruikname van het systeem de doorlooptijd van transacties naar beneden brengt, en de kosten van de gehele operatie significant naar beneden brengt. 

Vorige week kwam er ook nieuws vanuit Abu Dhabi. De Al Hilal Bank meldde dat het een sukuk, het islamitisch equivalent van een obligatie, ter waarde van een half miljard dollar met behulp van een blockchain had uitgegeven.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.