Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Wetgever Japan stelt 4 veranderingen voor ter verbetering belasting op cryptovaluta

Peter Slagter
Peter Slagter

Een politicus en wetgever in Japan komt met een viertal voorstellen om het huidige belastingstelsel aan te passen. Acceptatie van deze amandementen leidt onder andere tot belastingverlaging en aanmoediging van gebruik van digitale munten.

Regelgeving

Takeshi Fujimaki, lid van de op 2 na grootste oppositiepartij in Japan, stelde dat het belastingstelsel de (toe)komst van digitale valuta en blockchain-technologie niet in de weg zou mogen staan. Hij voegt daad bij woord en komt nu met 4 concrete voorstellen om de belastingen op cryptovaluta aan te passen.

Zo zou er een afzonderlijk tarief moeten komen van 20% op winsten uit cryptovaluta. Onder de huidige regelgeving loopt dat percentage op tot 55%, en kan het zelfs tot verlies leiden.

Ook zou verlies veroorzaakt door investeringen in cryptovaluta aftrekbaar gemaakt moeten worden, net zoals voor aandelen en onroerend goed het geval is. Handel tussen twee digitale valuta zou onbelast moeten worden:

“Om het volume van transacties tussen virtuele valuta te verhogen en om de markt voor virtuele valuta nieuw leven in te blazen, zou de handel in virtuele valuta vrijgesteld moeten zijn van belasting.”

Hetzelfde zou volgens Fujimaki moeten gelden voor kleine betalingen met cryptovaluta. Zou een Japanner nu in een restaurant met bitcoin betalen, moet hij belasting betalen over eventuele winst door de wissel van crypto- naar fiatvaluta.

Dit is niet de eerste keer dat Fujimaki het huidige beleid aan de kaak stelt. Afgelopen juni stelde hij voor om belastingen op winst uit cryptovaluta te wijzigen. Toentertijd kreeg hij veel tegenwind van de Japanse vice-premier.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.