Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Groot ziekenhuis in Amerika onderzoekt gebruik blockchain voor patiëntgegevens

Peter Slagter
Peter Slagter

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH), een top 5 ziekenhuis in Amerika, werken samen met Koreaanse blockchain-startup MediBlock. Het achterliggende doel is de opslag en het delen van patiëntgegevens te verbeteren.

Adoptie

Het onderzoek is onderdeel van een programma van MGH's Laboratory of Medical Imaging and Computation en Harvard Medical School. Daarin staan nieuwe technologieën centraal. Van analyse van medische afbeeldingen, tot het gebruik van artificial intelligence en blockchaintechnologie.

Synho Do, directeur bij MGH, vertelt wat betreft dat laatste het volgende:

“Ons doel is om de potentie van blockchaintechnologie te onderzoeken voor het aanbieden van veilige oplossingen voor de uitwisseling van patiëntinformatie. Daar helpt Medibloc bij. Ook onderzoeken we de intregratie met applicaties op het gebied van artificiële intelligentie en machine learning.”

De complexiteit van patiëntgegevens zit 'm in het feit dat meerdere entiteiten de informatie nodig hebben om medische hulp te kunnen bieden. Denk aan ziekenhuizen, onderzoekscentra, verzekeraars, en farmaceuten. Op het moment slaan al die entiteiten (opnieuw) de gegevens zelf op, vaak op een manier die niet te verenigen is met die van een andere instelling die gegevens verwerkt. Alleen Wookyun Kho, CEO van MediBloc:

“Iedere dag, als mensen naar ziekenhuizen gaan, wordt er een heleboel nieuwe informatie gecreëerd. Maar het is moeilijk om die informatie tussen verschillende ziekenhuizen uit te wisselen.”

Gegevens van patiënten zijn nu verdeeld over verschillende databases. En voor partijen die de gegevens in handen hebben, is er weinig reden om die gegevens af te staan; daarmee zou hun bestaansrecht in gevaar komen.

“In Boston zijn er 27 verschillende systemen voor slechts 17 ziekenhuizen, en die systemen werken slecht samen. Dit is overigens expres gedaan: als de data niet in een silo zou zitten, zou het ziekenhuis een eigen systeem kunnen bouwen.”

Uiteindelijk is het doel van MediBloc dat patiënten de baas zijn over hun eigen gegevens en zelf kunnen beslissen wie ze wel en geen toegang ertoe geven. Nog een lange weg te gaan dus.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.