Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nederlands wetsvoorstel voor verbod op cryptobedrijven zonder vergunning

Peter Slagter
Peter Slagter

Het ministerie van Financiën komt met een wetsvoorstel gericht op aanbieders van virtuele valuta. Daarin staat dat een vergunning nodig is om deze diensten aan te mogen bieden. DNB moet als toezichthouder gaan optreden.

Regelgeving

Het bericht kwam naar buiten via de website van onze eigen rijksoverheid. Er is een zogeheten internetconsultatie gestart. Concreet betekent dat de wetgever op zoek is naar reacties op de voorgestelde regels, en dat je daar via internet aan kunt bijdragen. 

Dit staat in het wetsvoorstel:

Aanbieders van diensten met virtuele valuta, ook wel crypto’s of cryptovaluta genoemd, hebben voortaan een vergunning nodig om deze diensten aan te mogen bieden. Zo wordt het witwassen van geld uit criminaliteit of de financiering van terrorisme, via het financiële stelsel, verder aangepakt. Bij de vergunningverlening zal worden getoetst of de aanbieders kunnen voldoen aan hun Wwft-verplichtingen. DNB gaat hier toezicht op houden.

De vergunning die nodig is, valt onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Het doel van een Wwft-vergunning is om bij te dragen aan het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering. Dat betekent dat er geen gedragstoezicht plaatsvindt. Er wordt daarom expliciet bij vermeld dat er "voor consumenten en investeerders nog steeds financiële risico’s aan virtuele valuta kleven".

De termijn voor consultatie is vijf weken. Dat betekent dat reacties op het conceptwetsvoorstel tot en met 15 januari 2019 kunnen worden ingediend.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.