Alles over de nieuwe economie onder één dak.

BitPay CEO: Nog 3 tot 5 jaar voordat blockchain-betalingen grootschalig gebruikt worden

Peter Slagter
Peter Slagter

Onlangs stelde Stephen Pair, de CEO van BitPay, in een interview met CNBC dat het nog 3 tot 5 jaar duurt voordat de winkel op de hoek "blockchain-betalingen" accepteert. Hij plaatst er een interessante kanttekening bij.

Adoptie

Waar Pair de term "blockchain-betaling" gebruikt, gaat het niet om betalingen met bitcoin andere tokens die we nu regelmatig zien langskomen. Hij verwijst ermee naar betalingen met digitale dollars of euro's die zijn uitgegeven middels blockchaintechnologie. Massa-adoptie ervan ziet hij binnen een half decennium gebeuren:

“Ik zei altijd 10 jaar, maar nu denk ik eerder dat het nog zo’n 3 tot 5 jaar duurt voordat je een blockchainbetaling uitvoert in een restaurant of een eenvoudige winkel.”

Interessant aan zijn voorspelling is dat Pair de nadruk legt op een digitale vorm van fiatgeld. Onder liefhebbers van cryptovaluta wellicht een omstreden scenario, maar zeker niet onrealistisch. Centrale banken zijn druk bezig met experimenten rondom een eigen digitale munt, en het IMF legde daar vorige maand nog eens de nadruk op.

Pair vertelde in het interview ook dat hij verwacht dat speculatie op (toekomstige) adoptie van bitcoin meer van invloed is op de prijs ervan dan het daadwerkelijke gebruik:

“Een groot component vna Bitcoin's prijs is zeker speculatie. Het zijn investeerders die speculeren op toekomstig gebruik en de adoptie van de technologie. Ik weet zeker dat slechts een klein component van de prijs bestaat uit echt gebruik.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.