Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Europees Parlement roept op tot adoptie blockchaintechnologie in handelssector

Peter Slagter
Peter Slagter

Het Europees Parlement (EP) kwam recent naar buiten met een nieuw besluit: “Blockchain: a forward-looking trade policy”. Het rapport licht het standpunt van het Europees Parlement toe: we moeten meer gebruik maken van blockchaintechnologie.

Regelgeving

Een resolutie van het Europees Parlement geeft het standpunt van het EP weer over een bepaald onderwerp. De resolutie heeft politieke betekenis, maar met een resolutie wordt er niets besloten. Het doel van het EP met een resolutie is de Europese Unie ertoe te bewegen op een bepaald onderwerp in actie te komen.

Zo ook op het gebied van blockchaintechnologie (PDF). Eerder hebben we al uiteengezet dat Europa serieuze stappen zet op dit gebied. Met de meest recente resolutie roept het EP op om het gebruik van blockchaintechnologie in de handel te intensiveren. 

Zo worden Free Trade Agreements (FTAs) op dit moment nog te weinig gebruikt. Slechts 67% van EU-exporteurs maakt er gebruik van, en blockchaintechnologie zou die status quo kunnen verbeteren. Het EP ziet ook een rol voor blockchaintechnologie voor het verbeteren van vertrouwen in de herkomst van producten, en het gebruik van die informatie door douanes.

Op hoofdlijnen komt het erop neer dat het EP stelt dat blockchaintechnologie de efficiëntie, snelheid en volume van handel wereldwijd kan verbeteren door kosten gerelateerd aan internationale transacties te beperken.

Het EP ziet voor Europa een belangrijke rol weggelegd op het blockchain-wereldtoneel:

“De EU heeft de kans om een leiderschapsrol te pakken op het gebied van blockchain en internationale handel, en zou een invloedrijke speler moeten zijn bij de globale vorming ervan, samen met internationale partners.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.