Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Centrale bank van Egypte onderzoekt haalbaarheid introductie eigen digitale munt

Peter Slagter
Peter Slagter

Volgens Egyptische nieuwssite Amwal Al Ghad wil de centrale bank van Egypte een digitale versie van de Egyptische pond op de markt brengen. Het achterliggende doel is kostenreductie. Er lopen inmiddels diverse haalbaarheidsonderzoeken.

Regionaal

De bron van het nieuws is Ayman Hussein, een bestuurder bij de centrale bank. Hij sprak afgelopen zondag op een conferentie in Abu Dhabi en gaf aan dat er diverse haalbaarheidsonderzoeken in gang zijn gezet.

Egypte gelooft dat een op blockchain gebaseerde digitale munt kan helpen om de kosten van uitgifte en transacties te verminderen. Het zou “tot een minimum beperkt kunnen worden” ten opzichte van munten en papiergeld. Een stap in de richting van een samenleving zonder cash.

Volgens Hussein zijn er diverse internationale instellingen bij de studies betrokken. Hij kon geen namen vrijgeven, of aangeven of de digitale munt enkel gebruikt zou worden door banken en financiële instellingen.

De ontwikkeling is interessant omdat Egypte zich tot dusver heeft uitgesproken tegen het gebruik van decentrale cryptovaluta zoals bitcoin. Zo was het voor een lokale exchange niet toegestaan de handel erin te faciliteren, omdat er geen regels of wetten zouden zijn die dergelijke activiteiten toestaan. Dit nieuws verandert daar niets aan, maar wellicht zet de introductie van een eigen digitale munt de deur op een kier voor de adoptie van decentrale valuta.

De Turkse overheid waarschuwde eerder dat valuta als bitcoin en ethereum niet verenigbaar zijn met de Islam. In April kwam er een rapport naar buiten van een fintech-startup uit Indonesië die het tegendeel beweerde; bitcoin zou “overwegend geschikt” zijn voor gebruik onder de islamitische wetgeving. Of deze problematiek ook meespeelt in Egypte is onbekend.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.