Alles over de nieuwe economie onder één dak.

DTCC-bestuurder: kleine groep denkt dat blockchain financiële markt "in gevaar" kan brengen

Peter Slagter
Peter Slagter

Het Amerikaanse Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC) peilt jaarlijks het sentiment rondom risico's voor financiële markten. Een kleine groep respondenten ziet fintech (waaronder blockchaintechnologie) als risico voor de economie.

Markt

In veel media wordt gesteld dat “blockchain een systematisch risico vormt” voor de economie in de breedste zin van het woord. Dat ligt wat genuanceerder.

De DTCC onderzoekt jaarlijks het sentiment rondom risico's voor financiële markten. Daaruit volgt de Systemic Risk Barometer. Respondenten kunnen aangeven wat zij denken dat in het komende jaar het grootste risico voor de economie zal vormen. Dit jaar noemde (slechts) 20% van de respondenten fintech als risico.

Directeur bij DTCC, Stephen Scharf, denkt dat de bewustwording van potentiële risico's van nieuwe technologieën groeit. Hij stelt daarom simpelweg voor om "zowel de risico's als opbrengsten van fintech goed te onderzoeken":

“Het is duidelijk dat de industrie steeds meer financiële technologie inzet, zoals blockchain, AI, en cloud-oplossingen. We moeten er echter voor waken dat dit de veiligheid van de wereld-economie niet in gevaar brengt.”

Wat ons betreft verwijst Scharf daarmee naar een open deur, wellicht om wat aandacht te vestigen op het eigen bestaansrecht. Inmiddels is duidelijk dat ook in de traditionele financiële wereld blockchain-technologie steeds vaker wordt omarmd.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.