Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Duitse staatsbank KfW test blockchain voor overheidsfinanciën van Burkina Faso

Peter Slagter
Peter Slagter

Afgelopen maandag kwam de Duitse bank KfW naar buiten met het bericht dat het Burkina Faso gaat helpen bij het beheer van de overheidsfinanciën. Een door KfW ontwikkelde blockchain-applicatie wordt de komende 6 maanden getest.

Adoptie

De oplossing die door KfW is ontwikkeld heet TruBudget. Concultancy-clubs Accenture en BearingPoint hebben bij de ontwikkeling geholpen en assisteren tijdens de testperiode.

TruBudget moet ervoor zorgen dat het afwikkeling van contracten makkelijker wordt. Zodoende moeten handmatige processen minder tijd in beslag nemen. Niet alleen een betere doorlooptijd van processen, ook de kosten zouden ermee omlaag kunnen.

Normaal gesproken opent KfW een kantoor in een land waar de bank mee samenwerkt. In dit geval lijkt dat niet nodig, "omdat er van blockchain-technologie gebruik gemaakt wordt". Dat zou het mgelijk moeten maken om processen op afstand in de gaten te houden. Joachim Nagel, bestuurslid bij de bank:

“TruBudget creëert transparantie voor alle deelnemende partijen. Het wordt voor donoren veiliger door hen direct de organisatiestructuur en processen van het (partner)land te laten gebruiken.”

Regelmatig komen er berichten langs van bedrijven en overheden die middels blockchaintechnologie een poging doen om processen te versimpelen en kosten te drukken. Zo wordt blockchain effectief als procesveranderaar gebruikt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.