Alles over de nieuwe economie onder één dak.

13% van de Russen gebruikt cryptovaluta voor online aankopen

Peter Slagter
Peter Slagter

Cryptovaluta worden steeds vaker gebruikt voor elektronische betalingen, en Rusland is geen uitzondering op die trend. Uit recent onderzoek blijkt dat 13% van de Russen cryptovaluta gebruikt voor online aankopen.

Adoptie

De cijfers zijn gebaseerd op een rondvraag onder 924 Russen. Daaruit blijkt dat 13 procent van de respondenten cryptovaluta gebruiken voor aankopen op het internet. Nog lang niet waar we moeten zijn, maar het is zeker geen verwaarloosbaar aantal.

De survey was niet exclusief gericht op cryptovaluta, maar op het hele scala van mogelijkheden voor cashloze betalingen. Zo gaf 18% aan dat ze van peer-to-peer mobiele betalingssystemen gebruik maken. En 38% maakt regelmatig gebruik van contactloze betalingen via Paypass, Apple Pay, of Android Pay. 48% van de respondenten maakt gebruik van een mobiele bankrekening, en 56% gebruikt bij voorkeur een betalingssysteem waar geen bank aan te pas komt.

Door de derde partij (de veelgehoorde middleman) er tussenuit te halen, geeft cryptovaluta de gebruiker volledige controle over z'n geld. In veel opzichten zijn transacties met cryptovaluta goedkoper, sneller, handiger, en (tot op zekere hoogte) anoniem.

Mogelijk zijn dit argumenten waarom mensen de leercurve voor lief nemen en een poging doen om deze nieuwe betaalmethode te testen en gebruiken. De onderzoekers stellen dat een gebrek aan kennis en (daarom) verwarring over cryptovaluta het grootste obstakel is in de adoptie van het nieuwe geld.

Ondanks dat cryptovaluta steeds populairder worden in Rusland, blijven ze ongereguleerd. Wetgeving is in de maak, maar beslissingen daarover zijn uitgesteld; op z'n vroegst horen we daar in de lente van 2019 meer over.

Recent hebben 40.000 mensen in Rusland gestemd voor het lokale jongerenparlement met gebruik van blockchaintechnologie. En ook Huobi is niet ontgaan dat er kansen liggen in Rusland. In november opende de exchange er een kantoor. Niet alleen ter ondersteuning van de handel op de exchange. Ze willen ruimte verhuren aan miners, meewerken aan wet- en regelgeving, en lokale blockchaintalenten trainen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.