Alles over de nieuwe economie onder één dak.

GMO stopt met de verkoop van miners na verliesgevend jaar

Peter Slagter
Peter Slagter

De Japanse IT-gigant GMO stopt met de productie en verkoop van miners. Als reden wordt de aanhoudende bear market aangewezen. Het gevolg ervan: een verliesgevend jaar en toegenomen concurrentie.

Bedrijfsleven

Afgelopen dinsdag kwam GMO naar buiten (PDF) met het nieuws. Door een "toenemende concurrentie en een aanhoudend zwakke cryptomarkt stoppen we met de ontwikkeling, productie, en verkoop van mining-machines".

Alles bij elkaar opgeteld heeft GMO een buitengewoon verlies geleden van 35,5 miljard yen (zo'n $321,6 miljoen), onder andere door de afname van de waarde van spullen en verkoopcijfers die tegenvallen. In het statement vertelt GMO:

“Met de huidige marktcondities in overweging genomen, verwachten we dat het (te) moeilijk is om de boekwaarde van bedrijfsactiva te herstellen, en daarom hebben we besloten om een uitzonderlijk verlies te boeken.”

GMO betrad in september van 2017 de markt van miners. Enkele maanden geleden lanceerde GMO nog een nieuwe B3-miner, voorzien van een 7nm mining chip.

Eind 2017 startte het een eigen mining-centrum in het noorden van Europa. Dat centrum blijft bestaan. Afschrijvingen op de hardware lopen terug tot een minimum na het erkennen van de verliezen, dus op papier kan GMO zonder al teveel moeite rekenkracht blijven leveren. Wel staat op de agenda om te verhuizen naar een regio waar stroomkosten lager uitvallen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.