Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Financiële autoriteit VK onderzoekt 18 cryptobedrijven op verdenking fraude

Peter Slagter
Peter Slagter

Volgens de Financial Times heeft de Financial Conduct Authority (FCA) z'n schijnwerpers gericht op 18 cryptobedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Onderzocht wordt of er sprake is van fraude en illegale activiteiten.

Regelgeving

Het gaat in alle gevallen om bedrijven die betroken zijn bij de verkoop van cryptovaluta. Daar bovenop zijn er nog waarschuwingen en officiële meldingen verstuurd naar een dozijn andere bedrijven, die worden verdacht van deelname in “investment scams”.

De namen van de bedrijven zijn niet bekendgemaakt. Mogelijk dat het onderzoek van de FCA erdoor gehinderd zou worden. Daarnaast zou de FCA willen voorkomen dat de bedrijven negatief worden beïnvloed voordat het agentschap tot een conclusie is gekomen.

Voor zover bekend heeft de FCA tot dusver 49 onderzoeken naar malafide praktijken afgerond. In 39 gevallen is er een waarschuwing naar klanten uitgegaan. In 10 gevallen was er onvoldoende bewijs en kon het agentschap niet overgaan tot actie.

Eén van de redenen dat de FCA het aantal onderzoeken de afgelopen maanden heeft verhoogd, is omdat het agentschap overspoeld werd met klachten in de periode dat de prijzen van cryptovaluta (sterk) daalden. De mogelijkheid dat mensen enkel flink teleurgesteld waren in de gouden bergen die ze voor zich zagen, kan daarom niet uitgesloten worden.

Voor Christopher Woolard, directeur bij de FCA, wel reden tot zorgen: “Mogelijk worden (gewone) consumenten te complexe producten verkocht, waarvan ze de volatiliteit niet goed kunnen inschatten.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.