Alles over de nieuwe economie onder één dak.

DX.Exchange gaat handel in beursgenoteerde bedrijven faciliteren

Peter Slagter
Peter Slagter

De crypto exchange DX.Exchange gaat de handel in tokens faciliteren die hun waarde ontlenen aan beursgenoteerde bedrijven. Zo'n token representeert een aandeel in een bedrijf als Apple of Tesla, en geeft recht op dividend.

Exchange

Het in Estland gebaseerde bedrijf kwam vandaag naar buiten met het nieuws dat de exchange op 7 januari z'n deuren opent. Klanten die via deze weg tokens aanschaffen, verwerven daarmee niet het eigendom op de aandelen die eraan gerelateerd zijn. COO Amedeo Moscato vertelt CoinDesk:

“We zorgen ervoor dat aan ieder token een door ons gekocht aandeel ten grondslag ligt. Hoewel de token-holder géén eigenaar is van het aandeel, geeft het token wel recht op dividend.”

DX.Exchange heeft de handen ineens geslagen met MPS Marketplace Securities. Dat is de partij die de aandelen aankoopt en de (ERC-20) tokens utigeeft. De aangekochte aandelen worden buiten (geldstromen van) MPS opgeslagen.

In eerste instantie worden er tokens uitgegeven die gekoppeld zijn aan aandelen van AlphaBet (Google), Apple, Amazon.com, Facebook, Microsoft, Tesla, Netflix, Baidu, Intel, en Nvidia.

In 2018 kwam DX.Exchange groot in het nieuws omdat het neergezet werd als exchange van Nasdaq. Dat bleek niet zo te zijn. De nieuwe exchange gebruikt enkel technologie van Nasdaq (de trading engine om specifiek te zijn), net als zo'n 70 andere stock exchanges wereldwijd dat doen. DX.Exchange is wel de eerste crypto exchange die gebruik maakt van deze technologie.

Zowel MPS als DX.Exchange staan onder toezicht. MPS opereert vanuit Cyprus en valt als zodanig onder de Cyprus Securities and Exchange Commision. DX.Exchange legt verantwoording af aan lokale autoriteiten en aan in Europa actieve financiële waakhonden.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.