Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Chinese banken nemen blockchainplatform in gebruik voor onderling betalingsverkeer

Peter Slagter
Peter Slagter

De China Bank Association (CBA) heeft een blockchainplatform gelanceerd. Meer dan 10 grote banken zijn erop aangesloten, waaronder HSBC, Bank of China, en China Merchants Bank. Het platform wordt gebruikt voor onderling betalingsverkeer.

Adoptie

Het platform was afgelopen week aangekondigd, op een moment dat de organisatie het platform aan het uitrollen was. De bank heeft verschilllende pilot-programma's achter de rug met als doel om de efficiëntie en veiligheid van financiële transacties te verbeteren. Geen verrassing meer: die pilots zijn geslaagd.

Meer dan 10 banken in de regio hebben zich aangemeld voor gebruik van het platform, waaronder HSBC (China), Bank of China, China Merchants Bank, Ping An Bank, en China Postal Savings Bank. De techniek wordt verzorgd door Chinese fintech-bedrijven.

Fang Xiao, VP bij HSBC:

“De lancering van China's trade finance blockchain heeft geldstromen van verschillende banken samengebracht, en maakt transacties tussen banken veel sneller, veiliger, en realistischer.”

De volgende stap is het aansluiten van kleine en middelgrote banken, en agentschappen gerelateerd aan belastingen en douane.

In de sector voor (internationale) handel wordt steeds vaker gekeken naar blockchaintechnologie als hulpmiddel voor het faciliteren van transacties. Zo lanceerde de Hong Kong Monetary Authority in november vorig jaar een handelsplatform. En kwam de centrale bank van China in september vorig jaar met een eigen platform voor financiële instellingen in Shenzhen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.