Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Ethereum krijgt waarschijnlijk tegen ASIC bestendig mining-algoritme

Peter Slagter
Peter Slagter

Ethereum-ontwikkelaars willen een belangrijke verandering doorvoeren aan het mining-algoritme van het netwerk. Het huidige Ethhash moet vervangen worden met ProgPoW, waarmee de effectiviteit van ASIC's wordt beperkt. Wat betekent dit?

Markt Ethereum

Een ASIC is een application-specific integrated circuit, een chip die speciaal ontworpen is om specifieke berekeningen uit te voeren. Voor het Proof-of-Work algoritme van Bitcoin was makkelijk een ASIC te maken. Voor sommige andere algoritmen is dat lastiger. Voor Ethereum bestaan er ASIC's sinds april 2018.

Het voordeel van een ASIC is dat het zeer efficiënt is in het berekenen van hashes voor een bepaald algoritme. Je kunt zo dus tegen relatief lage stroomkosten een relatief grote hoeveelheid rekenkracht leveren, en dat is interessant vanuit het perspectief van inkomsten. 

Het nadeel ervan is dat de gewone miner ermee buiten spel wordt gezet. Conventionele hardware kan simpelweg niet tegen de snelheid van een ASIC opboksen. En dat is slecht voor decentralisatie. Want niet meer iedereen met een computer kan meedoen. Alleen mensen die kunnen investeren in gespecialiseerde hardware, met toegang tot goedkope stroom en een plek om die hardware neer te zetten.

Ontwikkelaars van Ethereum hebben tijdens een developer-vergadering een “voorlopig akkoord” bereikt om deze situatie te veranderen. Het huidige algoritme, Ethhash, moet vervangen worden met een nieuwe: ProgPoW. Het nieuwe algoritme is zo ontworpen dat het 't efficiëntievoordeel van ASIC's teniet doet.

Een andere reden om het nieuwe algoritme te effectueren, is om de transitie naar Proof-of-Stake geleidelijker te laten verlopen. “We weten dat Ethhash op bepaalde punten kwetsbaar is, en dat daar op dit moment gebruik van wordt gemaakt. Daarom wil ik zo snel mogelijk switchen, zodat we meer tijd hebben om naar Proof-of-Stake te bewegen”, aldus security-lead Martin Holst Swende.

Als de ontwikkelaars tijdens de implementatie van het nieuwe algoritme niet tegen onverwachte problemen aan lopen, zou ProgPoW ergens de komende 2 tot 4 maanden gelanceerd moeten worden. 

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.