Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Ledger introduceert de Nano X, verbindt met telefoon via Bluetooth

Peter Slagter
Peter Slagter

Afgelopen zondag debuteerde een nieuw product van Legder op de Consumer Electronics Show in Las Vegas: de Ledger Nano X. Het grote verschil met andere Ledger-apparaten: de mogelijkheid via bluetooth te verbinden met je telefoon. Top of flop?

Bedrijfsleven

Het wordt in de media als unique selling point neergezet: de hardware wallet kunnen verbinden met je telefoon via bluetooth - "Ledger goes mobile". In de praktijk betekent het gemak. Je kunt de Ledger met je telefoon verbinden en simpelweg een mobiele applicatie gebruiken om het geld op de Ledger te beheren.

Volgens Ledger zelf is dat veilig. "Alle Bluetooth-communicatie is versleuteld om te beschermen tegen kwaadwillenden", aldus de productbeschrijving op de website. Maar is zo'n draadloze verbinding wenselijk? Niet iedereen staat erom te springen:

De weerstand is gebaseerd op het argument dat met de introductie van bluetooth óók een nieuwe aanvalsvector beschikbaar is gekomen. Aangezien een Ledger een apparaat is waar potentieel veel waarde op opgeslagen staat, is dat geen argument dat je simpelweg kunt wegwuiven. Hoe dan ook, voor Ledger is dit ongetwijfeld een lastige afweging: ga je voor ultiem gebruiksgemak, of ga je voor de hoogste veiligheid? Een vraag die ieder voor zichzelf moet beantwoorden.

Volgens Ledger lijkt het een logische doorontwikkeling van hun hardware: "Het feit dat we een mobiele applicatie hebben, en dat die applicatie werkt met de Nano X, is de grootste evolutie van de hardware in deze line-up", vertelt Ledger CEO Eric Larchevêque tijdens een demonstratie van het apparaat. Naast de introductie van bluetooth is een belangrijk verschil met z'n voorgangers dat er een stuk meer crypto-apps kunnen worden opgeslagen. Met een maximum van 100 is dat aantal verzesvoudigd.

Prijzen van het nieuwe apparaat zijn nog niet bekend. Wel is naar buiten gekomen dat de prijs van de Nano S wordt verlaagd op het moment dat de Nano X op de markt wordt gebracht.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.