Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Texas overweegt stablecoins aan te merken als "geld"

Peter Slagter
Peter Slagter

Uit een memo van het Texaanse ministerie van bankzaken blijkt dat er uitvoerig is gesproken over de regels die op cryptovaluta van toepassing zijn. Wat blijkt: Texas overweegt om stablecoins als geld te beschouwen. Dit zijn de gevolgen ervan.

Regelgeving

De memo is afgelopen woensdag (PDF) naar buiten gekomen. Daarin worden stablecoins, munten waarvan de koers relatief stabiel gehouden wordt, in het bijzonder genoemd. 

Cryptovaluta worden in Texas op dit moment niet als geld behandeld. Daarom wordt het wisselen van cryptovaluta naar fiatgeld niet gezien als een moment waarop geld gewisseld wordt. Startups in de cryptosector hebben vandaar vaak geen geldlicenties nodig.

Voor stablecoins kan daar verandering in komen. Commissaris Charles Cooper stelt dat dit type cryptovaluta "misschien onder bestaande definities van geld vallen". Iemand die stablecoins koopt, heeft dan een claim op de munt die ten grondslag ligt aan de aangekochte tokens. 

Of een verstrekker van stablecoins of een exchange daadwerkelijk fiatgeld verschuldigd is aan houders van stablecoins kan per situatie verschillen. Er is zodoende aanvullende analyse nodig, aldus Cooper.

De memo sluit af met een waarschuwing: exchanges en startups "moeten voldoen aan alle relevante wetten, in het bijzonder als er geld bij betrokken is." Krijgen stablecoins een bijzondere status, betekent dat voor bestaande financiële dienstverleners in de crypto-sector onzekerheid én waarschijnlijk een boel papierwerk.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.