Vooruitblik op 2019 deel 2: Blockchaintechnologie

De cryptomarkt is in 2018 flink op z'n gat gegaan. Maar de onderliggende technologie is sterker dan ooit. Als we wat uitzoomen, zien we belangrijke ontwikkelingen. We blikken vooruit op 2019 in het kader van blockchaintechnologie.

Vooruitblik op 2019 deel 2: Blockchaintechnologie
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bij de hype van 2017 hoorde ook de overdreven magische kracht die aan "de blockchain" werd toegedicht. Terecht is dat in 2018 ontzenuwd.

Een blockchain is inderdaad maar een datastructuur. Blockchaintechnologie omvat het geheel van de distributed ledger, zoals een blockchain of een DAG, en een consensusalgoritme. Maar ook smart contracts, de monetaire regels van een munt en de governance horen erbij.

We schreven een tijdje terug een artikel over het nut van blockchaintechnologie. De essentie is dat het de macht kan verschuiven van het individu naar het collectief:

Niet langer moet iedereen met iedereen afspraken maken omdat men elkaar niet vertrouwt of z'n eigen standaard het best vindt, maar er is een objectieve, externe standaard van hoe men samenwerkt of data uitwisselt.

Niet langer is een hele industrie nodig die alleen maar bestaat omdat partijen elkaar en elkaars data niet kunnen vertrouwen. Banken, notarissen, juristen, accountants en auditors krijgen een kleinere rol.

Samenwerking gaat er heel anders uitzien. Niet langer moet een partij een overeenkomst sluiten met alle andere partijen in een markt. De partij sluit zich simpelweg aan op de veilige, transparante, vertrouwde source of truth in die markt - gebouwd op de blockchain.

Rutger van Zuidam schreef een geweldig artikel over Commonization waarin hij laat zien dat blockchain de digitale infrastructuur kan teruggeven aan "the commons" - het collectief. We zullen hier in de toekomst een uitgebreider artikel over schrijven, omdat dit in onze visie de essentie is van de revolutie die blockchaintechnologie in de komende 10 tot 20 jaar kan brengen.

Nu eerst maar eens kijken naar wat het komende jaar voor ons in petto heeft!

Meer banen, meer vacatures, meer onderzoek, meer meetups

Het aantal mensen dat werkt aan blockchaintechnologie stijgt, het aantal vacatures ook. Blockchain developer staat bovenaan de lijst van emerging jobs bij LinkedIn. In Silicon Valley en op Wall Street vertrekt talent van de gevestigde tech en finance naar crypto startups.

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar blockchaintechnologie gedaan en erover gepubliceerd. Ook grote tech-bedrijven zoals IBM en Microsoft hebben intussen onderzoeksafdelingen opgezet waar honderden mensen werken aan de technologie.

Wereldwijd groeit het aantal crypto-meetups. Met bijzondere vermelding voor het Zwitserse Zug dat de snelstgroeiende tech-hub is in Europa.

Alle financiële instellingen zijn bezig met crypto

Banken, investeringsfondsen, handelshuizen, aandelenbeurzen, toezichthouders - elke financiële instelling is bezig met crypto.

Sommige alleen defensief, door te experimenteren en te verkennen. Denk aan een interne onderzoeksgroep die kennis verzamelt over wallets, versleuteling, beveiliging en de verschillende valuta.

Sommige ook offensief, door zelf actief te ondernemen. In die laatste categorie vallen de Zwitserse aandelenbeurs en de New York Stock Exchange met Bakkt.

De G20-landen hebben besloten om cryptogeld niet te verbieden, en hun toezichthouders onderzoeken nu hoe de markt gereguleerd moet worden. Dit is een belangrijke voorwaarde voor grotere instellingen om daadwerkelijk actief te worden in crypto.

Centrale banken onderzoeken de rol van Central Bank Digital Currencies en praten daarover met de BIS en het IMF. Zij zullen zeker de bestaande cryptovaluta niet overnemen, maar hun eigen valuta willen ontwerpen. Vermoedelijk tolereren ze de bestaande crypto's omdat die het voor hen makkelijker maken om hun eigen crypto's uit te rollen als de tijd rijp is.

De eerste grootschalige toepassingen live

In 2018 zijn allerlei enterprises gaan experimenteren. WalmartAuchan en Nestle zagen we langskomen, maar ook Facebook, Samsung en American Express staan op de lijst van Forbes.

Van die experimenten gaan we in 2019 de eerste echte grootschalige toepassingen zien. Het meest voor de hand liggen twee gebieden:

Supply chain en logistiek. Denk aan herkomst van voedsel, echtheid van producten en automatisering van douaneprocessen.

Financiële dienstverlening. Denk aan betalen, overboeken, sparen en lenen. De trend hierbij is ontbundeling. Banken bieden traditioneel alles aan in één pakket. Ontbundeling betekent dat je per dienst of per keer bepaalt welke partij (of app) je gebruikt. Interessant om te volgen is de #DeFi community, waarin projecten die zich specialiseren in decentralized finance hun krachten bundelen.

Voor beide geldt dat om een groter publiek aan te spreken, dat de gebruiksvriendelijkheid van apps enorm omhoog moet. Dat zal o.a. gebeuren door meer abstractie, zoals we nu het internet gebruiken zonder te hoeven weten hoe een modem werkt.

2019 will be an exciting year. We will see several great products shipped to market, especially from our Binance Labs incubation program, now taking place on five continents. The projects and teams who are focused on building and achieving product-market fit will bring more real use cases to our lives. This will open the gateway to the mass adoption of crypto." - Ella Zhang, Head of Binance Labs (bron)

Survival of the fittest

Je hoort over beleggingsclubs die blut zijn, cryptofondsen met 80% verlies, en ICO's die met hun laatste restje geld gaan daytraden.

In 2019 zullen veel projecten gestopt worden. Het geld is op en de developers gaan naar een ander project. Het is zuur voor de investeerders die met dure ethers in een ICO zijn gestapt, maar voor de sector is het goed.

Nassim Taleb noemt dat antifragile: het collectief heeft baat bij schokken en onverwachte gebeurtenissen omdat de zwakste individuen daarbij sterven. Anders gezegd, het is verspilling van geld en talent als kansloze projecten te lang blijven bestaan.

Wat overblijft is het kansrijke deel van de projecten. Bij een deel ervan verwachten we in 2019 al concreet resultaat te zien, bijvoorbeeld op de volgende gebieden:

Exchanges krijgen meer decentralisatie, waardoor je geld in eigen bezit blijft, en niet technisch eigendom is van de exchange. Binance is als grootste exchange hiermee bezig, maar ook het Nederlandse Blockport werkt aan een hybride exchange.

Nieuwe projecten gericht op grote bedrijven. Denk aan blockchain-as-a-service en federated blockchain, maar ook allerlei projecten gericht op schaalbaarheid, security en governance. Amazon, Microsoft, Oracle en IBM zetten hier groots op in.

Projecten gericht op the internet of things en fog computing. Denk aan smart buildings en autonome voertuigen en drones. Ontwikkelingen in AI, machine learning en de uitrol van 5G versnelt en versterkt deze projecten.

Smart contract platforms die de grote problemen van Ethereum oplossen, zoals schaalbaarheid, privacy, governance, transactietijd en transactiekosten krijgen de kans om zich te bewijzen. Bijvoorbeeld EOS, Cardano, Tezos of GoChain.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.