Alles over de nieuwe economie onder één dak.

BIS: 70% centrale banken onderzoeken CBDC, enkele hebben concrete plannen

Peter Slagter
Peter Slagter

De Bank of International Settlements (BIS) heeft op 8 januari een rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat 70% van alle centrale banken onderzoek doet naar een eigen digitale munt. Enkelen hebben concrete plannen. Dit is de status quo.

Markt

De BIS is een internationale organisatie die internationale monetaire en financiële samenwerking nastreeft. In de praktijk treedt de BIS op als bank voor de nationale centrale banken. De BIS is gevestigd in Bazel (Zwitserland) en heeft een agentschap in Hongkong en Mexico-Stad.

Vanuit de BIS komt met enige regelmaat een rapport over decentrale cryptovaluta en CBDC's. Een CBDC is een Central Bank Digital Currency. Een cruciaal verschil is dat zo'n munt uitgegeven wordt door een centrale bank, die op zijn beurt weer afhankelijk is van een overheid en door de overheid opgestelde wet- en regelgeving.

Het onderzoek waar het meest recente rapport op gebaseerd is, werd gehouden onder 63 centrale banken. Samen representeren de banken zo'n 80% van de wereldbevolking, en 90% van de geldstromen. Van alle centrale banken is 70% al bezig met (theoretisch) onderzoek, een iets hoger percentage dan in 2017 gemeten is.

Van de centrale banken die al bezig zijn met een CBDC, is ongeveer de helft bezig met experimenteren en proof-of-concepts. Dat percentage ligt 15% hoger dan in 2017. De meeste van die proefbalonnen zijn ontworpen om te meten en analyseren. Een klein deel is erop gericht om daadwerkelijk te testen met een CBDC.

Het rapport noemt Zweden en Uruguay als voorbeelden van landen waar het testen met een CBDC in een vergevorderd stadium is. Zo is de Riksbank (Zweden) al sinds begin 2017 bezig met de e-Krona. In Uruguay zou de centrale bank al een pilot-programma hebben afgerond. In november 2017 is daar getest met de e-Peso. Beide centrale banken overwegen aanvullende tests en (potentieel) de uitgifte van een eigen digitale munt.

In november vorig jaar sprak Christine Lagarde, voorzitter van het IMF, over CBDC's. Centrale banken moeten volgens Lagarde een eigen digitale munt als serieuze optie overwegen. Ze sprak op een congres in Singapore en noemde bescherming en privacy van consumenten als voordelen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.