Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Japans financiële waakhond overweegt goedkeuring crypto ETF's

Peter Slagter
Peter Slagter

Volgens Bloomberg overweegt de Financial Services Agency (FSA) in Japan de goedkeuring van zogeheten exchange traded funds (ETF's) voor cryptovaluta. Een kans om digitaal geld nieuw leven in te blazen in Japan? Dit is erover bekend.

Regelgeving

In het artikel op Bloomberg.com wordt gesteld dat de FSA bezig is met het beoordelen van interesse van grote beleggers in ETF's die op cryptovaluta gebaseerd zijn. De goedkeuring van dit type producten is zeker niet uitgesloten, aldus een bron die "bekend is met deze materie".

Het bericht komt na maanden van intern onderzoek binnen de muren van FSA, gericht op de diefstal bij crypto-exchange Coincheck. In januari 2018 was de exchange het slachtoffer van een hack, waarmee in totaal $533 miljoen aan cryptogeld is gestolen. Een vraag die terecht gesteld wordt: waarom kon de FSA dat niet voorkomen?

Een gevolg van die grote diefstal is dat de interesse in digitale assets in Japan flink gedaald is. Je kunt je voorstellen dat zo'n diefstal afschrikwekkend werkt. Mogelijk dat de goedkeuring van ETF's een deel van dat vertrouwen herstelt. 

Sinds de Coincheck-diefstal heeft de FSA diverse maatregelen getroffen. Zo is meer nadruk komen te liggen op zelfregulatie, vallen de meeste ICO's nu onder wetgeving voor securities, en is er een maximum ingesteld op de leverage die gebruikt kan worden op exchanges.

Deze beweging wordt mogelijk verder vastgelegd in Japanse wetgeving. De democratische partij komt in maart dit jaar met aangepaste stukken, waarin de nadruk ligt op zelfregulatie en mogelijk ook ruimte wordt gegeven aan het type producten waar nu over gesproken wordt. Mocht de introductie van een crypto ETF in Japan daarvan afhankelijk zijn, is het nog even afwachten: die wetgeving zou pas in 2020 geëffectueerd kunnen worden.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.