Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Start Bitcoin's bull run door Russische miljarden?

Peter Slagter
Peter Slagter

Vladislav Ginko, hoogleraar economie aan de Russische Presidentiële Academie voor Nationale Economie (RANEPA), stelt dat Rusland mogelijk deze maand nog miljarden dollars in bitcoin investeert. Start Bitcoin's bull run door Russische miljarden?

Regionaal Bitcoin

Amerikaanse sancties

Volgens Ginko moet Rusland anticiperen op nieuwe Amerikaanse (financiële) sancties. Dat zou het Kremlin forceren om z'n reservers te diversificeren, onder andere naar bitcoin. "Mogelijk dat Amerikaanse sancties enkel gemitigeerd kunnen worden door bitcoin te gebruiken", aldus Ginko.

Ginko spreekt met de Australische nieuwswebsite Micky.com.au - zij stellen de identiteit van Ginko ook geverifieerd te hebben. Ginko vertelt verder: "Door de Amerikaanse sancties moet de elite van Rusland Amerikaanse assets en dollars dumpen en in bitcoin investeren. De centrale bank van Rusland heeft $466 miljard aan reserves en moet diversificeren."

Het zou Ginko niet verbazen als de eerste significante investering van de Russische overheid al binnen enkele week plaatsvindt. Volgens Ginko gaan met dergelijke investeringen miljarden dollars gemoeid. 

Vladislav Ginko is diverse keren op de Russische staatstelevisie en -radio verschenen. Veel van zijn recente werk heeft in het teken gestaan van het overtuigen van Russische ambtenaren dat bitcoin de beste manier is om Amerikaanse sancties aan te pakken.

"De Russische overheid is niet tegen cryptovaluta. De president heeft de adoptie van fintech genoemd als kern van Ruslands economische strategie. Ik geloof dat het moment komt dat andere landen ook met cryptovaluta starten, en dat Rusland nu een briljante kans heeft om te investeren in de enorm oververkochte bitcoin", aldus Ginko.

Putin zoekt alternatief geld

Tijdens het 'Russia Calling'-forum in Moskou afgelopen november, maakte Vladimir Putin duidelijk dat hij op zoek is naar alternatieve (reserve)munten. "Het is niet ons doel opzich om weg te bewegen van de dollar, maar het is de dollar die van ons af beweegt", zei de president van Rusland. "Zij die zulke beslissingen nemen schieten zichzelf niet in de voet, maar hoger in het lichaam."

Putin vult aan dat handel in dollars instabiliteit geeft en intrinsiek risico draagt. Dat geeft het verlangen om alternatieve valuta te vinden, en een financieel systeem te maken die onafhankelijk is van de dollar.

Putin en Bitcoin?

In tegenstelling tot veel andere wereldleiders heeft Putin zich zelden publiekelijk uitgelaten over bitcoin. Dat betekent ook dat de deur voor de adoptie ervan door de overheid op een kier staat.

In 2015 sprak Putin over bitcoin: "Er ligt niets ten grondslag aan bitcoin. Dit geld [dat nergens aan gekoppeld is], dat is het punt, het is een groot probleem. Maar als rekeneenheid kunnen deze munten gebruikt worden, en de adoptie ervan wordt alsmaar groter."

Later, in 2017, tijdens een vergadering van de overheid over fintech en cryptovaluta, stelde Putin "serieuze risico's" te zien rondom cryptovaluta. Daarop vulde hij aan dat de overheid aan regelgeving zou werken om de vruchten te kunnen plukken van nieuwe financiële technologie.

Vergezocht?

De totstandkoming van het artikel van Micky is gebaseerd op een tweet van Vladislav Ginko:

Er is contact opgenomen met Ginko, er zijn vragen gesteld, en zijn identiteit is geverifieerd. Op Twitter verdedigt Ginko zijn opmerkelijke stelling actief. Ook zijn track record als econoom lijkt steekhoudend.

Toch kan je vraagtekens zetten bij de uitspraak. Zou deze informatie naar buiten mogen komen, als er daadwerkelijk gedacht wordt aan investeringen? Zit Ginko zo dicht bij het vuur, dat hij kennis heeft van deze zaken? Is het puur een onderbuikgevoel, en daardoor een te gekleurde verzameling van feiten?

Het antwoord op deze vragen moeten we je schuldig blijven. Mogelijk is het een verhaallijn waarvan we later zeggen: dát was een belangrijk moment in 2019. Maar tot die tijd bekijken we het met een gezonde dosis skepsis.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.