Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Thailand opent deuren voor cryptovaluta

Peter Slagter
Peter Slagter

De SEC van Thailand heeft de eerste vier cryptocurrency exchanges groen licht gegeven om de handel te starten. Daarmee zijn de deuren er voor cryptovaluta officieel geopend. Een belangrijke stap voor de Aziatische cryptomarkt?

Regelgeving

Terughoudend

In eerste instantie werden digitale assets zoals bitcoin en andere cryptovaluta verre van met open armen ontvangen. Er werden hoge belastingen voorgesteld op de handel en winst op dit type assets. Dat zou zeker een groot effect hebben gehad op de positie van cryptovaluta in Thailand. 

De regering in Thailand besloot later het belastingvoorstel te schrappen ten faveure van betere regeulatie. Sindsdien hebben een aantal cryptocurrency exchanges en blockchain-startups licenties aangevraagd bij de Thaise Securities & Exchange Commission. Zij wachten sinds augustus op antwoord.

Vier licenties

Vier van die kandidaten kunnen opgelucht ademhalen. In een officieel statement van de SEC is te lezen dat hun aanvragen zijn goedgekeurd. Het gaat om Bitcoin Co., Ltd (BX, bx.in.th), Bitkhun Online Co., Ltd. (BITKUB, bitkub.com), Satang Corporation Limited (Satang Pro, satang.pro), en Coins TH Company (Coins.co.th).

Twee bedrijven kunnen terug naar de tekentafel. Hun aanvragen voldeden niet aan de eisen met betrekking tot digitale veiligheid en het KYC-protocol. Beide bedrijven moeten hun operaties staken, en hebben tot 14 januari om hun gebruikers te vertellen dat ze hun geld moeten opnemen.

Instroom startups?

Voor Thailand kan dit weleens een lucratieve zet zijn geweest. Het is in één klap een aantrekkelijke regio geworden in Azië voor cryptobedrijven. In 2018 werd nieuwe wetgeving aangenomen voor cryptovaluta en ICO's. In juni vorig jaar legaliseerde het land 7 cryptovaluta, waaronder bitcoin en ether. 

De kans is groot dat Thailand de komende maanden een instroom van startups ziet. Mogelijk is het land ook aantrekkelijk geworden voor emigranten vanuit nabijgelegen landen, zoals India en China.

Ook voor de markt kan in Azië als geheel kan deze beslissing positief uitwerken. In Azië neemt de hoeveelheid landen toe waar cryptovaluta onderdeel zijn geworden van de economie. De ervarling leert dat dit een stimulerende werking kan hebben op omringende economieën.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.