Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Vrouw Noorse multimiljonair gekidnapt, ontvoerders eisen losgeld in Monero

Peter Slagter
Peter Slagter

Eind oktober is de vrouw van een rijke Noor ontvoerd, aldus de Noorse politie. De eis: 9 miljoen euro, te betalen in cryptovaluta Monero. De zaak moest in het geheim opgelost worden, maar dat is niet gelukt. Dit is er gebeurd.

Veiligheid

Het gaat om de 68-jarige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Ze wordt inmiddels al 10 weken vermist. De ontvoerders hebben een briefje achtergelaten waarin ze 9 miljoen euro in Monero eisen. Met bijbehorend dreigement: “betaal je niet, vermoorden we je vrouw”.

In leven?

De politie inschakelen was ten strengste verboden door de ontvoerders. Toch is dat gebeurd. Daarom is een poging gedaan om de zaak in het diepste geheim op te lossen, maar dat is niet gelukt. Door het publiek te vragen, moeten er tips binnenkomen over de ontvoering.

Het is onduidelijk of de vrouw nog in leven is. Omdat er ook geen signaal is binnengekomen dat ze niet meer leeft, gaan de opsporingsdiensten onvermoeid door met de zoektocht.

Multimiljonair

Tom Hagen bezit 70% van het elektriciteitsbedrijf Elkraft. Dat richtte hij in 1992 zelf op. Zijn vermogen wordt geschat op zo'n 170 miljoen euro. Daarmee staat hij op de 172e plek in een lijst van rijkste Noren.

Voor Noorwegen zijn dit soort gebeurtenissen vrij zeldzaam. Het land heeft een van de laagste criminaliteitscijfers ter wereld.

Cryptovaluta als losgeld

Het is helaas niet de eerste keer dat er losgeld gevraagd wordt in de vorm van cryptovaluta. Eind 2017 stond er 830.000 euro op de vrijlating van een Britse bitcoin-analist. Dat werd betaald in bitcoin.

Ook op andere manieren wordt er cryptogeld losgepeuterd bij mensen. Zo werden er vorig jaar nog twee Nederlanders gestraft voor het afpersen van mensen. Ze hadden software geschreven die bestanden onbruikbaar maaakte. Pas na betaling werd de toegang tot bestanden hersteld.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.