Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bitwise vraagt nieuwe Bitcoin ETF aan bij SEC

Peter Slagter
Peter Slagter

Crypto-startup Bitwise heeft een nieuwe aanvraag voor een Bitcoin ETF ingediend bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Het nieuwe product zou kritiek op eerder aangevraagde ETF's wegnemen. Wordt 2019 het jaar van de BTC ETF?

Regelgeving Bitcoin

Bitwise heeft op 10 januari de aanvraag ingediend bij de SEC. Het aangevraagde product is tot Bitwise Bitcoin ETF Trust gedoopt. Het fonds zou de Bitwise Bitcoin Total Return Index volgen. Dat is een index die de waarde van bitcoin en "noemenswaardige hardforks ervan" volgt.

Mocht de ETF worden goedgekeurd, wordt het verhandelbaar op NYSE Arca, een tak van de New York Stock Exchange gericht op (kleine) aandelen en opties.

Uit de registratie blijkt dat Bitwise graag benadrukt dat er een index gebruikt wordt voor de waardebepaling van het fonds. Daar worden spotprijzen van diverse exchanges voor gebruikt, zodat de breedte van de markt er beter tot in uitdrukking komt. Daarnaast volgt Bitwise de aanpak van Bakkt, met fysieke levering van de munten, in plaats van cash settlement, waarbij er in geld afgerekend wordt.

In een statement van Bitwise worden de verwachtingen al een beetje getemperd door te stellen dat de SEC de aanvraag mogelijk niet goedkeurt. Toch doet Bitwise nogmaals een poging:

“Het crypto-ecosysteem is het afgelopen jaar flink veranderd. Een bank die fysieke assets van een fonds beheert is in Amerika de standaard geweest de afgelopen 80 jaar. We geloven dat dit nu ook mogelijk is met Bitcoin. 2019 zou het jaar moeten zijn waarin een Bitcoin ETF gelanceerd wordt.”

De enige andere Bitcoin ETF waarover nog een besluit genomen moet worden is die van VanEck en SolidX. De deadline voor deze aanvraag staat op 27 februari 2019. Het laatste nieuws erover is dat de bedrijven nog eens langs gingen bij de SEC om hun ETF te pitchen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.