Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Goedkope energie trekt Japanse miners naar Mongolië

Peter Slagter
Peter Slagter

De combinatie van goedkope elektriciteit en een relatief koud klimaat trekt Japanse miners naar Mongolië. Bedrijven die zich daar gevestigd hebben, kunnen hun onderneming winstgevend voortzetten. Een overzicht.

Bedrijfsleven

Guur maar winstgevend

Het in Tokio gevestigde bedrijf Ginco bestuurt twee mining farms in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Eén daarvan bevindt zich in een ondergronds gebouw. Ginco besloot in oktober vanuit Mongolië te gaan werken, een periode waarin concurrenten overwogen om hun miners uit te zetten en te verkopen. Het werd simpelweg te duur.

Inmiddels heeft Ginco 600 miners draaien, en zijn er plannen dat aantal in het eerste kwartaal van 2019 uit te breiden naar 1.000. "De werkomgeving is guur, maar wel winstgevend", aldus CEO Yuma Furubayashi van Ginco Mongol.

De markt is het afgelopen jaar meedogenloos geweest voor bedrijven in de mining-industrie. In die periode is de waarde van bitcoin flink gezakt, met als gevolg dat er flink wat bedrijven zijn geweest die ermee op moesten houden. Het Japanse GMO is daar een voorbeeld van

Mongolië trekt miners aan

Door het koude weer en de goedkope elektriciteit is Mongolië nog één van de weinige landen waar (groet) bitcoin-miners nog winst kunnen maken. Het wordt langzaamaan een populaire bestemming voor Japanse miners. Ook (bepaalde regio's in) Amerika en Zweden zijn in trek.

Energiekosten zijn een belangrijke factor in de winstberekening. De prijzen van elektriciteit zijn ongeveer een derde van wat er in Japan betaald wordt, en lager dan in China.

Ook iTools, een andere Japanse entiteit, begon vorig jaar een mining-onderneming in Mongolië. "Ondanks dat de markt in mineur zit, maken we in Mongolië nog winst."

Afgelopen jaar werd er crypto-vriendelijke regelgeving geaccepteerd door de centrale bank van Mongolië. Daaropvolgend introduceerde Mobicom - de grootste telecomprovider van Mongolië - een eigen cryptomunt: Candy.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.