Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Grote bank India dreigt rekening te sluiten van crypto-gebruikers

Peter Slagter
Peter Slagter

De op 1 na grootste bank van India, de Kotak Mahindra Bank, verplicht rekeninghouders zich te onthouden van handel in cryptovaluta. Doen ze dat wel, wordt hun rekening zonder tegenbericht gesloten. Dit is er bekend.

Regelgeving

Het nieuws kwam naar buiten via Twitter-gebruiker "Indian CryptoGirl":

In de screenshot is te lezen dat de Kotak Mahindra Bank het gebruik van cryptovaluta expliciet verbiedt:

"Op basis van regels van de RBI [Reserve Bank of India], verklaar ik hierbij dat ik mezelf onthoud van transacties met cryptovaluta, waaronder bitcoin. Ik begrijp ook dat de bank zonder tegenbericht mijn rekening sluit als ik toch bij zulke transacties betrokken ben."

In april 2018 verbood de centrale bank van India alle binnenlandse banken om diensten te verlenen aan bedrijven die actief zijn in de cryptowereld, maar de juridische status van cryptovaluta zelf blijft in het land ongedefinieerd.

Een andere Twitter-gebruiker reageerde met een foto van een geldautomaat waar ook een waarschuwing op weergegeven wordt:

Naar verluid verstuurt de bank ook waarschuwingen per e-mail. Een ogenschijnlijk verontwaardigde gebruiker roept op tot een bankrun, mogelijk geïnspireerd door soortgelijke gebeurtenissen in Frankrijk.

Eerder deze maand waarschuwde de politie in India ook om niet in cryptovaluta te investeren. Toch lijkt de deur nog op een kier te staan. Volgens de New Indian Express zou de overheid overwegen digitale munten te legaliseren, zij het onder strenge regels en voorwaarden.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.