Alles over de nieuwe economie onder één dak.

In 2018 steeg aantal door SEC vrijgestelde ICO's met 550%

Peter Slagter
Peter Slagter

In Amerika is in 2018 het aantal goedgekeurde ICO's waarin securities worden verkocht flink gestegen. Opvallend, aangezien de SEC juist de broekriem aantrekt. Wat blijkt: die ICO's zijn via de achterdeur binnengekomen. Hoe zit dit precies?

Regelgeving

Stijging van 550%

MarketWatch is de papieren van 2018 ingedoken en telde 287 ICO's die door de SEC waren goedgekeurd. Samen waren die ICO's $8,7 miljard waard. In het tweede kwartaal werden de meeste ervan goedgekeurd. In 2017 werden er slechts 44 door de SEC geaccepteerd.

De gegevens zijn verzameld uit de EDGAR-database van de SEC. Door te zoeken op woorden als coinICOtoken, of initial coin offering, kunnen beslissingen van de SEC op een rij gezet worden. Hieronder een grafiek waarin je het aantal goedgekeurde ICO's per kwartaal in 2017 en 2018 met elkaar kunt vergelijken.

Form D

De stijging is opmerkelijk, aangezien de SEC juist strenger toezicht houdt op ICO's die worden gehouden in Amerika. In 2018 zijn er verschillende berichten langsgekomen van bedrijven die een boete opgelegd kregen en het opgehaalde geld moesten terugbetalen.

De goedgekeurde ICO's maken gebruik van een achterdeur bij de SEC, die bekend staat als Form D vrijstelling. Form D is een relatief beknopt registratieformulier waarin een bedrijf informatie vrijgeeft aan potentiële investeerders. Het formulier mag zelfs (tot 15 dagen) achteraf worden ingediend.

De enige catch is dat aan deze vrijgestelde ICO's enkel geaccrediteerde investeerders mogen meedoen. Dat zijn individuen die meer dan $1 miljoen waard zijn of consequent meer dan $200.000 per jaar verdienen, en bedrijven die meer dan $5 miljoen aan assets bezitten.

De verwachting is dat het aantal ICO's die op deze manier worden gehouden blijft stijgen. De SEC houdt sinds 2018 strenger toezicht, en heeft ook voor 2019 aangegeven dat cryptovaluta tot de top-prioriteiten behoren van het agentschap. Op deze manier vrijstelling vragen is relatief goedkoop, snel, én veilig. Dit wetende is die stijging van 550% toch niet zo vreemd.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.