Alles over de nieuwe economie onder één dak.

China introduceert strikte blockchain-regels

Peter Slagter
Peter Slagter

Op 10 januari heeft de Cyberspace Administration of China (CAC) het definitieve wetsvoorstel vrijgegeven dat van toepassing wordt op blockchaintechnologie in China. Vanaf 19 februari treden de regels in werking. Dit houdt het op hoofdlijnen in.

Regelgeving

De nieuwe regels zijn van toepassing op cryptovaluta en blockchain-bedrijven. CAC's directeur: “De regels die van toepassing zijn op blockchain-diensten zijn nagekeken en goedgekeurd, zijn hierbij bekendgemaakt, en gaan in werking vanaf 19 februari 2019.”

Volgens de concept-wet is de State Internet Information Office verantwoordelijk voor blockchainregels op nationaal niveau, en kunnen daar op staats- of provincie-niveau nog regels bij komen van lokale autoriteiten.

Gebruikerstoezicht

Een deel van de regels verplicht bedrijven om gebruikersactiviteit bij te houden en op te slaan. Die gegevens moeten minimaal 6 maanden bewaard worden. De opgeslagen data moet op verzoek overhandigd kunnen worden. De gebruikers van wie de gegevens opgeslagen worden, moeten geverifieerd zijn met een nationaal identificatiebewijs én telefoonnummer.

Registratie

Blockchain-dienstverleners moeten hun bedrijf registreren bij de autoriteiten, minimaal 10 dagen voordat het bedrijf activiteit vertoont. Als er gegevens missen of aangevuld moeten worden, moet de procedure binnen 5 dagen nogmaals doorlopen worden.

Als de gegevens worden goedgekeurd, wordt het bedrijf een registratienummer uitgereikt. Dat nummer moet in alle uitingen zichtbaar zijn. Denk aan de website, of een mobiele applicatie. Verder is een robuust klachtensysteem verplicht, en moeten gebruikers die administratieve wetten overtreden gemeld worden bij relevante autoriteiten.

Inspectie

De centrale overheid inspecteert geregistreerde bedrijven regelmatig. Daarin staat controle op veiligheidssystemen centraal. Waarschijnlijk is dat het gevolg van grote sommen geld die van exchanges gestolen (kunnen) worden.

Als een bedrijf niet (meer) voldoet, wordt er direct een boete opgelegd en volgt een schorsing. Afhankelijk van het vergrijp krijgt het bedrijf de tijd om het probleem te herstellen. In het ergste geval volgt strafrechterlijke vervolging.

Censuur

Bedrijven die blockchain-diensten verlenen zijn verplicht om bepaalde procedures te hanteren om te voorkomen dat er informatie bij het publiek terecht komt die niet voor hen bedoeld is. "Voor informatie die verboden is, moeten procedures in werking gesteld kunnen worden om de verspreiding en opslag ervan tegen te gaan."

Al met al een set van strenge regels. Het is nu de vraag hoe de Chinese markt erop reageert. Gegeven de acties van de Chinese overheid in 2017 komt deze wetgeving niet als verrassing. Mogelijk dat buurland India nog gebruikmaakt van de lijn die China heeft uitgezet; daar is de discussie rondom cryptovaluta en blockchaintechnologie nog in volle gang.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.