Alles over de nieuwe economie onder één dak.

NASA onderzoekt gebruik blockchaintechnologie voor beheer luchtverkeer

Peter Slagter
Peter Slagter

NASA's onderzoekscentrum heeft een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat het gebruik van blockchaintechnologie onderzocht wordt als onderdeel van de infrastructuur voor het beheer van vluchtverkeer. Dit is er bekend.

Adoptie

Prototype

Het onderzoeksrapport (PDF) is samengesteld door Ronald J. Reisman, aero-computer engineer bij de NASA. Hij schuift blockchain naar voren om problemen rondom privacy, spoofing, en DoS-aanvallen op te lossen.

In het rapport vertelt Reisman dat er in 2020 een nieuw systeem in gebruik genomen moet worden, de Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B). Dat systeem voorziet op dit moment niet in de beveiliging van vluchtschema's, -posities, en andere data over de toestand van een vlucht. Reisland gelooft dat blockchain het antwoord hierop in zich heeft.

Het team van Reisman heeft een "Aviation Blockchain Infrastructure" ontworpen en als concretisering en beproeving van de dat ontwerp een prototype gebouwd. Daaruit volgt een voorstel voor een framework  dat gebruik maakt van "een certificaatautoriteit, smart contracts, en communicatiekanalen met hoge bandbreedte". Daarmee zou besloten communicatie tussen toestel en geautoriseerde deelnemers gegarandeerd kunnen worden.

Volgens Reisman zou een prototype dat in de praktijk getest kan worden "snel en tegen geringe kosten op [grote] schaal uitgerold kunnen worden".

Gebrek aan samenhang

In het kader van het onderzoek van Reisman zijn diverse blockchains langsgekomen. Het rapport noemt Ethereum, Waves, Bitcoin Fork, Stratis, Graphene, Hyperledger, Ethereum Classic, Maidsafe, Litecoin Fork, NEO, en Rootstock.

Al deze platforms zijn volgens Reisman ontworpen ter ondersteuning van financiële applicaties. Ondanks dat sommige ervan ook andere soorten van communicatie ondersteunen, vertonen de implementaties ervan een gebrek aan samenhang, flexibiliteit, en consistentie.

Hyperledger Fabric was daarin een uitzondering. Reisman stelt dat het een blockchain is die losstaat van financiële technologie en ontworpen is voor gebruik door enterprises. Hij stelt daarom voor om Fabric (ook) te gebruiken om potentiële oplossingen te demonstreren voor problemen die de adoptie van ADS-B belemmeren.

Legitimiteit

Voor de voorvechters van het gebruik van blockchaintechnologie staat een naam als NASA mooi in het rijtje van bedrijven en instanties die bezig zijn met de opkomende technologie. We moeten er echter bewust van zijn dat ook dit een proefballon is, er nog niet-triviale uitzonderingen zijn die opgelost moeten worden, en de echte test nog moet komen: het gebruik ervan in de praktijk.

Toch is het een mooi teken dat de NASA een rol ziet voor blockchaintechnologie, en dat er een open source oplossing beschikbaar is die goed genoeg is om op deze manier in te zetten.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.