Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Congreslid VS: cryptovaluta horen niet onder rechtsmacht SEC te vallen

Peter Slagter
Peter Slagter

Volgens Darren Soto, lid van het Amerikaanse congres, zouden cryptovaluta en digitale assets idealiter gereguleerd worden door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), en niet door de SEC. Dit is Soto's argumentatie.

Regelgeving

De SEC is te streng

"Wetten en regels die van toepassing zijn op securities kunnen zeer intensief zijn, en schadelijk zijn voor de markt, tenzij het écht om een security gaat", aldus Soto in een interview met Cheddar. "We hopen regels en classificaties tot stand te brengen die vertrouwen en helderheid inbrengen in de markt."

Met deze uitspraken in het achterhoofd stelt Soto dat het goed zou zijn als de meeste cryptovaluta onder de jurisdictie van de CFTC en FTC zouden vallen. "We houden de SEC voor echte securities. Deze agentschappen hebben soepelere procedures, en er is in de industrie consensus ontstaan dat zij geschikter zijn voor het grootste deel van dit type transacties en de aard van deze assets."

Nieuwe wetsvoorstellen

Het optreden van Soto lijkt onderdeel te zijn van het offsensief dat is ingezet met twee nieuwe wetsvoorstellen. Het ultieme doel van die wetgeving is om Amerika te herpositioneren als leider in de cryptocurrency-industrie. De voorstellen heten “The Virtual Currency Consumer Protection Act of 2018” en “The U.S. Virtual Currency Market and Regulatory Competitiveness Act of 2018”.

Hoe cryptovaluta precies geclassificeerd moeten worden is een hot topic in Amerika. Zo ziet de belastingdienst (de IRS) virtuele valuta als eigendom. De SEC ziet ze als valuta of als security, onder andere afhankelijk van de manier waarop ze op de markt gebracht worden.

De cryptowereld besteedt heel wat tijd om erachter te komen of een digitale munt een security is, en tot op welke hoogte regels waar de SEC over waakt erop van toepassing zijn. Maar veel mensen vergeten dat de SEC de wetten niet maakt. Dat gebeurt op een andere plek, en leden van het Amerikaanse congres zitten in die context dichter op het vuur.

Een belangrijk argument in de campagne van voorvechters van cryptovaluta is dat Amerika achterop zou gaan lopen ten opzichte van andere landen als er nu geen stappen worden ondernomen. Of dat gevoel van urgentie voldoende is om tot nieuwe wetgeving te komen moet dit jaar duidelijk worden.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.