Alles over de nieuwe economie onder één dak.

FSA Japan ontkent bezig te zijn met crypto ETF's

Peter Slagter
Peter Slagter

Vorige week stelde Bloomberg dat de Financial Services Agency (FSA) in Japan de goedkeuring van crypto ETF's zou overwegen. Niets van waar, aldus een woordvoerder van de FSA. Dit is wat er is gezegd.

Regelgeving

In het artikel op Bloomberg.com werd gesteld dat de FSA bezig zou zijn met het beoordelen van interesse van grote beleggers in ETF's die op cryptovaluta gebaseerd zijn. De goedkeuring van dit type producten zou niet uitgesloten zijn, aldus een bron die "bekend is met deze materie".

Voor de FSA reden om er wat van te zeggen:

"Het is onjuist dat we overwegen om ETF's gebaseerd op cryptovaluta goed te keuren. Nogmaals, op dit moment overwegen we niet om ze goed te keuren."

Japen: Bitcoin ETF niet nodig

Op basis van de berichtgeving vanuit Japan, laaide het vuur rondom de ETF-aanvraag van VanEck en SolidX ook weer op. Mogelijk zou de Amerikaanse SEC hierdoor eerder geneigd zijn om ook tot goedkeuring over te gaan. Dat sprankje hoop wordt hiermee de das om gedaan.

In een statement stelt de woordvoorder van de FSA dat het agentschap op dit moment niet de noodzaak voor op cryptovaluta gebaseerde derivaten ziet. Daarmee onderschrijft de woordvoerder nog eens de positie die de FSA inneemt ten aanzien van cryptovaluta: terughoudend.

"We wegen mee dat we het moeilijk vinden om goede redenen te vinden om de handel in crypto-derivaten te faciliteren. Daarom denken we dat er geen noodzaak is om dit type producten toe te staan op plaatsen waar veel deelnemers aan financiële markten kunnen handelen", aldus de FSA-vertegenwoordiger.

Bitcoin ETF's in Amerika

In Amerika zijn er de afgelopen maanden maar liefst 10 ETF-aanvragen afgewezen door de SEC. Als belangrijkste redenen worden marktmanipulatie en veiligheidsrisico's opgegeven.

Op dit moment zijn er nog twee aanvragen in behandeling, waarvan die van VanEck de meest bekende is. Pasgeleden werd bekend dat crypto-startup Bitwise een nieuwe aanvraag voor een Bitcoin ETF heeft ingediend. Het nieuwe product zou de kritiek op eerder aangevraagde ETF's wegnemen.

Wordt 2019 dan toch het jaar van de Bitcoin ETF?

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.