Vooruitblik op 2019 deel 5: Koersen

In de tweede helft van 2017 explodeerde de BTC-koers van $3.000 naar $20.000. In 2018 zagen we een groot deel weer verdampen. Is daarmee de bubbel gecorrigeerd? En hoe zit het met de bear market? We kijken vooruit naar de koersen van 2019.

Vooruitblik op 2019 deel 5: Koersen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

In een eerder artikel bekeken we hoe Bitcoin ervoor staat. De realiteit is dat echte grootschalige adoptie misschien nog wel 10 of 20 jaar in de toekomst ligt. Duurt het dan nog zo lang voordat de bear market voorbij is? We denken van niet.

De bubbel van 2017 is gecorrigeerd

De koersen explodeerden in de tweede helft van 2017 van $3000 in september naar $20.000 in december.

Een golf van ICO's stuwde de koers omhoog. Om deel te nemen aan een ICO moest je eerst Bitcoin of Ethereum kopen. Elk schimmig clubje kon 30 miljoen dollar ophalen met een idee, een whitepaper en een website. List en bedrog, totaal onzinnige waarderingen en angst van consumenten om de boot te missen. Dat kon ook niet goed gaan.

We hebben er een jaar voor nodig gehad, maar we zijn weer terug op $3000. De ballon is leeggelopen, en we zijn terug op een gezond niveau.

Maar de bear market is nog niet afgelopen

De meeste consumenten hebben hun wallet in de wilgen gehangen en willen niets meer van Bitcoin horen. Aan het eind van de zomer waren haast alleen de handelaars nog over. Weinig volume, weinig volatiliteit.

Na de daling van $6000 naar $3000 zagen we toenemende interesse van kopers. Wie dat zijn? Murad Mahmudov verdenkt drie soorten mensen:

The three people, the three sort of the three initials of investors that will sort of make bitcoin’s price skyrocket over the coming decades, will be open minded, ultra high net worth individuals. It will be a savvy funds and fund managers and it will be, I think politicians and dictators and sort of these fringe, third world, second world individuals who will need this currency perhaps more than anyone else. (bron)

Hij heeft het over de coming decades, niet over dit jaar. Het is niet waarschijnlijk dat we dit jaar enorme prijsstijgingen gaan zien.

Officieel zitten we nog in een bear market totdat we hogere toppen en hogere bodems zien. We schreven een tijdje terug over hoe een bear market eindigt en hoe een bodem eruit ziet.

Wij verwachten dat we in 2019 de bodem vinden. Misschien was het de $3128 van 15 december 2018, maar het is ook goed mogelijk dat we $2000 of zelfs $1000 nog gaan zien.

Wij verwachten dat een volgende bull market pas eind 2019 of in 2020 op gang komt, onder invloed van voornamelijk:

  • De komst van de volgende halving in mei 2020. Daarbij neemt het nieuwe aanbod af omdat miners minder bitcoins per dag laten ontstaan.
  • De instroom van vermogensbeheerders, waarbij maar een miniem deel van hun portfolio een enorm bedrag is.

Er komen nieuwe investeerders

Al een half jaar is alle hoop gevestigd op grote vermogensbeheerders die in crypto stappen.

En daar is wat voor te zeggen. Toen de G20 in 2017 besloot om crypto niet te verbieden, kon crypto een nieuwe asset class worden, naast bijvoorbeeld aandelen, obligaties, edelmetalen en valuta. Institutionele partijen hebben volledig goedgekeurde en gereguleerde handel nodig om mee te (mogen) doen.

Maar dat is er zomaar niet. Met alleen regelgeving ben je er niet. Een waaier aan nieuwe organisaties, infrastructuur en toezicht moet worden opgezet. En dat kost gewoon heel veel tijd.

En dat de instrumenten er op een bepaald moment zijn, betekent niet dat dan investeerders meteen massaal instappen. Ze hebben goedkeuring nodig van hun bestuur en ze kijken naar wat hun peers doen. Pas als het niet hebben van een positie een risico wordt voor hun reputatie of carrière, dan zullen ze instappen.

We verwachten dat er in 2019 meerdere ETF's worden goedgekeurd, en dat Bakkt live gaat, mogelijk pas later in 2019 door verder uitstel.

We verwachten dat met name Bitcoin en een aantal grote blue chip crypto's hiervan zal profiteren, door indexen waarin grotere crypto's met voldoende liquiditeit (dagelijks volume) zijn opgenomen.

Andere invloeden op de prijs

Toezichthouders gaan cryptovaluta toestaan, net als de bijbehorende infrastructuur (zoals exchanges), maar wel onder bepaalde voorwaarden. En wat daar niet aan voldoet zal ook met terugwerkende kracht vervolgd worden. We moeten niet gek opkijken als de SEC e.a. in 2019 allerlei projecten illegaal verklaart en allerlei personen gaat vervolgen. Bijvoorbeeld voor het ongereguleerd uitgeven van securities (ICO's) of het geven van financieel advies. Dergelijk nieuws kan zorgen (of gebruikt worden) voor daling door paniekreacties.

STO's (security token offerings) worden soms genoemd als grote game changer in 2019. Duizenden miljarden aan activa zou als token op de blockchain verhandeld gaan worden. Dat zou best kunnen, maar die tokens maken niet automatisch onderdeel uit van de market cap van crypto, en hebben ook niet automatisch invloed op de koers van Bitcoin of andere bestaande projecten. Projecten in het STO-ecosysteem die een eigen (utility) token hebben uitgegeven, of die de vraag naar andere munten vergroten (zoals ETH of EOS) zouden kunnen bijdragen aan koersstijgingen.

Consumenten (retail investors) zullen niet zomaar meer instappen om te speculeren. De wonden van de bear market zijn nog te vers. Wat wel kan gebeuren is dat het grote publiek zonder dat ze het weten cryptogeld gaan gebruiken, omdat er producten te koop zijn die in de achtergrond crypto gebruiken, bijvoorbeeld om peer-to-peer payments te doen. Maar dat ligt vermoedelijk nog jaren in de toekomst.

Failed states zijn nog de belangrijkste use case van Bitcoin e.a. Als er flinke onrust ontstaat en er getwijfeld wordt aan de betrouwbaarheid van de overheid, het financiële systeem, de centrale banken of de commerciële banken, dan kan een deel van de bevolking naar Bitcoin vluchten. Rusland kwam hier pas door in het nieuws, maar ook in de VS en Europa ligt onrust op de loer.

Kortom: op korte termijn zien we weinig fundamentele redenen voor grote trendwijzigingen. We vinden het waarschijnlijker dat de markt de gebruikelijke cyclus doorloopt waarbij de bear market langzaam zwakker wordt en na maanden of jaren weer een bull market wordt.

Ten slotte

Voor 2019 vinden we het waarschijnlijk dat de koers tussen de $1000 en $8500 beweegt. We verwachten dat we pas eind 2019 of begin 2020 toe zijn aan een nieuwe bull market met koersen structureel boven de $8500. Nieuwe investeerders vinden hun weg via gereguleerde exchanges en het ontbreken van inflatie door de eindige hoeveelheid bitcoins maakt het voor velen een interessante store of value.

De nieuwe bull market zal ons gemakkelijk naar nieuwe all time highs kunnen voeren, en $100.000 voor een bitcoin is daarbij niet onrealistisch. Maar dat past eerder in 2020 dan in 2019.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.