Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Een betere Bitcoin? MIT- en Stanford-wetenschappers werken aan Unit-e

Peter Slagter
Peter Slagter

Onderzoekers van 7 Amerikaanse universiteiten werken samen aan een cryptomunt die moet doen wat bitcoin volgens hen niet kan: per seconde duizenden transacties verwerken, zonder aan decentraliteit in te boeken. Een betere Bitcoin?

Markt Bitcoin

Unit-e

De (werk)naam van de munt waar de professoren aan werken: Unit-e. Het zou een doorvoersnelheid moeten krijgen waarmee de concurrentie met Visa en Mastercard aangegaan kan worden. Onder de deelnemers aan de werkgroep bevinden zich onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT), de Stanford-universiteit, en de Universiteit van Washington.

De onderzoekers werken samen in de werkgroep Distributed Technology Research. Dat is een non-profit waar onder andere Pantera Capital achter zit, dezelfde durfinvesteerder die vuistdiep in de blockchainmarkt zit. Unit-e zou in de tweede helft van 2019 op de markt moeten komen, en minimaal 10.000 transacties per seconde aan moeten kunnen. 

Schaalbaarheid

Alle deelnemende professoren hebben een achtergrond in de cryptografie of IT, en hebben publicaties achter hun naam op het gebied van blockchain-technologie. De groep gaat onder andere gebruik maken van sharding en losstaande betalingskanalen om de verwerkingssnelheid van het netwerk te verhogen.

Sharding is niet nieuw. Het is een manier van het (horizontaal) partitioneren van gegevens. Naar iedere partitie wordt verwezen met de term shard. Sharding is het proces waarin er shards worden gecreëerd.

Anders gezegd: door sharding toe te passen, kan het werk dat gedaan moet worden binnen een blockchainnetwerk verdeeld worden over verschillende nodes. Niet langer hoeven alle nodes al het werk te doen. Zo kunnen er meerdere transacties tegelijkertijd verwerkt en geverifieerd worden, ook als het netwerk groeit.

Ethereum en Zilliqa

Twee voorbeelden van projecten waar het toepassen van sharding op de agenda staat.

Bij Ethereum staat sharding al langer op de wensenlijst om te implementeren. Eerst zou de veelbesproken Casper-upgrade moeten komen, waar een switch naar Proof-of-Stake onderdeel van is. Daarna zou een vorm van sharding geïmplementeerd moeten worden.

Zilliqa is een stuk verder, en maakt al gebruik van deze technologie. De maximale doorvoersnelheid van Zilliqa zou rond de 2400 transacties per seconde liggen. 

Beter dan Bitcoin?

Het is goed om te zien dat er vanuit de wetenschappelijke sector aan blockchaintechnologie en cryptovaluta bijgedragen wordt. Tegelijkertijd kunnen we de mogelijkheid dat er slechts aan een inhaalrace begonnen is niet uitsluiten. Het idee om sharding toe te passen in de context van blockchaintechnologie is verre van nieuw.

Of Bitcoin in de toekomst van sharding gebruik gaat maken, is nog onbekend. Vooralsnog ligt de nadruk op het Lightning Network om de capaciteit van het netwerk te vergroten. Daarnaast is snelheid slechts 1 aspect van een blockchainnetwerk. Een snel netwerk is niet per definitie óók veilig. Bitcoin heeft zich al 10 jaar in de praktijk bewezen, en dat kan van geen enkele andere cryptovaluta gezegd worden.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.