Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Handelsvolume op Oost-Europese P2P-exchanges flink toegenomen

Peter Slagter
Peter Slagter

Het handelsvolume op Oost-Europese peer-to-peer (P2P) markten is de afgelopen weken opvallend sterk toegenomen. In Rusland, Oekraïne, en Roemenië steeg het volume naar het hoogste punt van de afgelopen 12 maanden. Een overzicht.

Markt

Peer-to-Peer (P2P)

Bij het P2P-handelen in digitale valuta is er geen derde partij. Alle overbodige en (vaak dure) tussenpersonen zijn zo uit het proces verwijderd. Mensen kunnen zelf hun vraag en aanbod plaatsen. De website brengt enkel nog mensen met soortgelijke behoefte bij elkaar.

Dat betekent ook dat verkopers hun eigen prijs bepalen, los van de spotprijs die je kent van exchanges of een dienst als CoinMarketCap. In de praktijk liggen de prijzen wel bij elkaar in de buurt. Veelgebruikte P2P-websites zijn LocalBitcoins en Xcoins. De gegevens in dit artikel zijn gebaseerd op data van LocalBitcoins

Sterkste handelsvolume in Rusland sinds 19 maanden

In de week van 29 december 2018 werd er ongeveer 4.565 BTC verhandeld met de Russische roebel. Dat zijn de sterkste 7 dagen sinds de week van 6 mei 2017. Afgelopen week wisselde er cryptovaluta ter waarde van bijna 1.24 miljard roebel (~19 miljoen dollar) van eigenaar.

December sterk in Oekraïne

Ook de handel tussen BTC en de Oekraïense grivna steeg naar een hoogtepunt. In de week van 15 december werd er 161 BTC verhandeld, net onder de 162 BTC van de week van 6 mei 2017. Twee weken later werd er 160 BTC verhandeld. Het handelsvolume van december geeft daarmee een heel ander beeld dan de (12) maanden ervoor.

Roemeense markt sinds anderhalf jaar niet zo actief

In de week van 15 december werd er voor 63 BTC verhandeld tussen bitcoin en de Roemeense leu. Dat zijjn de sterkste 7 dagen sinds 10 juni 2017. De afgelopen 18 maanden was het volume niet zo hoog op de Roemeense P2P-markt.

Andere markten

Ook in andere landen is vanaf eind november een toename in handels-activiteit te zien, maar in de meeste regio's zijn die stijgingen minder explosief dan in bovengenoemde landen. Het verschil tussen december vorig jaar en de maanden ervoor is ook duidelijk te zien in een aggregatie van alle markten:

Volgens sommigen is het een signaal voor prijsbeweging bij bitcoin. Onder het mom van volume precedes price zou het toegenomen volume er een voorspeller van zijn. 

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.