Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Heeft sluiting Amerikaanse overheid effect op aangevraagde Bitcoin ETF?

Peter Slagter
Peter Slagter

Door onenigheid over de Amerikaanse staatsbegroting is de overheid van de VS sinds 22 december gesloten. Daar hoort de SEC ook bij, de toezichthouder die onder andere over aangevraagde Bitcoin ETF's beslist. Hoe zit dat?

Regelgeving Bitcoin

'Shutdown'

Om een zogenoemde shutdown af te wenden, moest voor 22 december een akkoord zijn bereikt over een nieuwe begroting. Het mag duidelijk zijn: dat is niet gelukt. Het effect ervan is dat er delen van de Amerikaanse overheid zonder geld zitten - een stop op overheidsuitgaven. Onder andere voor de ministeries van Binnenlandse Veiligheid, Justitie, en Landbouw.

Afgelopen weekeinde brak de sluiting van de Amerikaanse federale overheid het vorige record van 21 dagen uit 1995, onder president Clinton. We zitten nu op de 29e dag, en het is niet de vraag of, maar wanneer de sluiting zelf duurder gaat zijn dan de kwestie waar ruzie over ontstaan is.

Ook de Securities and Exchange Commission (SEC) is geraakt (PDF) door de sluiting. Het agentschap mag z'n werk als toezichthouder op het moment niet uitvoeren, enkel in noodgevallen waarbij mensenlevens of de veiligheid van eigendommen op het spel staan.

Bitcoin ETF VanEck/SolidX

De eerste ETF-aanvraag waar een beslissing over genomen moet worden, is die van VanEck en SolidX. Begin december stelde de SEC die beslissing voor de laatste keer uit. Het is echter de laatste keer dat de SEC haar beslissing kan uitstellen. Uiterlijk op woensdag 27 februari 2019 wordt een beslissing genomen.

Volgens Amerikaanse advocaat Jake Chervinsky is de sluiting van de overheid geen reden om die beslissing nog eens uit te mogen stellen. Op 27 februari moet er simpelweg een beslissing zijn genomen. Gebeurt dat niet, wordt de ETF zoals is vastgelegd in de wet automatisch goedgekeurd.

Chervinsky verwacht niet dat de SEC het hierop laat aankomen. Als de onenigheid binnen de Amerikaanse overheid aanhoudt, zal er links- of rechtsom toch vanuit de SEC gereageerd worden. "Een kort bericht, een verzoek tot terugtrekking, of een andere manier", aldus Chervinsky.

Geen ETF in 2019?

Het lijkt erop dat de consensus in de markt is dat er in 2019 nog geen Bitcoin ETF goedgekeurd wordt. Chervinsky ziet het niet gebeuren, zeker niet als de overheid gesloten is. Dat is een typische situatie waarin beslissingen die (grote) gevolgen hebben worden uitgesteld.

Gisteren kwam ook crypto-analist Brian Kelly in het nieuws met een uitspraak over Bitcoin ETF's. Hij stelde in een interview met CoinTelegraph dat "de kans op een Bitcoin ETF in 2019 nihil is".

Kelly ziet 2019 wel rooskleuriger in dan 2018: "We naderen het einde van de bear market. Misschien dat we nog een lagere diep zien, het zou me niet verbazen. De focus zal in 2019 liggen op currencies, zoals Bitcoin en Litecoin, vanwege geopolitieke spanningen in de wereld. We gaan een aantal grote spelers zien die Bitcoin gaan gebruiken als alternatief op goud."

Ook de mogelijkheid van een globale financiële recessie kwam langs in het interview met Kelly. Daarin ziet hij kansen weggelegd voor cryptovaluta als een alternatief op fiatgeld. Daarover schreven we eerder in onze vooruitblik op 2019.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.