Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Gevangenis voor bestuurders Zuid-Koreaanse exchange Komid

Peter Slagter
Peter Slagter

De CEO en een andere bestuurder van de Zuid-Koreaanse cryptocurrency exchange Komid hebben gevangenisstraf gekregen. Ze zijn veroordeeld voor fraude, onder andere door het kunstmatig verhogen van het handelsvolume. Dit is er gebeurd.

Veiligheid

Fraude, verduistering, en wangedrag

De drie gebeurtenissen die de twee Zuid-Koreanen ten laste zijn gelegd. De CEO van het bedrijf, Dhr. Choi, kreeg 3 jaar gevangenis opgelegd. Een andere bestuurder, Dhr. Park, kwam er vanaf met 2 jaar achter de tralies.

Uit het verhaal van de aanklagers blijkt dat het duo meer dan 5 miljoen transacties gefabriceerd hebben, op zo'n manier dat het organisch volume leek. Helemaal onderaan de streep is er op die manier $45 miljoen binnengeharkt. Er is ook een vermoeden dat er een bot is gebruikt om automatisch grote orders te creëren, maar dat is onbewezen gebleven.

De rechter: “Choi heeft lang fraude gepleegd, en daar zijn veel mensen het slachtoffer van geworden. Bovendien is hij eindverantwoordelijk voor wat er binnen de muren van het bedrijf gebeurt.”

Bewuste actie

Uit het verhaal blijkt dat de twee hier dagelijks bewust mee bezig waren. Park vertelt over zijn compagnon: “Choi voerde nep-orders in. We herhaalde het proces en deden net alsof het authentieke, echte transacties waren. Op die manier hielden we investeerders voor de gek.”

Het nep-volume zorgde ook voor aandacht. Het trok nieuwe klanten aan en gaf de exchange onterecht een betere naam dan het gehad zou moeten hebben.

Precedent

Een precedent is een gebeurtenis waarop men zich kan beroepen als een nieuw dergelijk geval zich voordoet om er hetzelfde gevolg aan te geven. Een geval als dit kan zogeheten precedentwerking hebben, en als richtsnoer dienen in vergelijkbare zaken. Dat kan zelfs internationaal doorwerken.

Afgelopen maand werd een bestuurder van UPbit soortgelijke strafbare feiten beschuldigd. Er zouden nep-accounts gemaakt zijn, om vervolgens te doen alsof het echte mensen zijn, met echte fysieke assets op de rekening.

Voor de markt zou het mooi zijn als dit soort uitspraken een afschrikwekkende functie hebben. Wellicht dat nepvolume als crypto-plaag dan wat naar de achtergrond verdwijnt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.