Alles over de nieuwe economie onder één dak.

ShapeShift onthult cijfers over bevelschriften, Amerika koploper

Peter Slagter
Peter Slagter

De Zwitserse cryptocurrency exchange ShapeShift geeft een kijkje achter de schermen en vertelt over het aantal vorderingen dat ze in 2018 ontvangen hebben van autoriteiten wereldwijd. We hebben de cijfers op een rij gezet.

Regelgeving

ShapeShift

ShapeShift is een cryptocurrency exchange die gevestigd is in Zwitserland. Het gros van de medewerkers bevindt zich in Denver (Amerika). Het bedrijf is opgericht door Erik Voorhees, en kwam onlangs in opspraak vanwege een forse ontslagronde. Een derde van alle medewerkers werd ontslagen.

'Subpoena'

Het Engelse woord voor dagvaarding. In het Nederlands is dat een officiële, schriftelijke oproep om voor een gerecht te verschijnen. In Amerika zijn er twee soorten dagvaardingen.

Eén is gelijk aan die van ons, en vereist dat je bij de rechter op bezoek gaat. De ander is een door de rechter uitgegeven verzoek aan een persoon of bedrijf om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld om documenten of ander bewijsstukken aan te leveren. Deze bevelschriften en vorderingen worden regelmatig verstuurd.

Amerika is koploper

In totaal ontving ShapeShift 60 verzoeken van autoriteiten wereldwijd. 36 daarvan kwamen in de laatste 4 maanden van 2018 binnen, met november met 13 bevelschriften als koploper.

De meeste verzoeken om informatie kwamen vanuit Amerika. Dit is de top 3:

  1. Amerika: 18.
  2. Duitsland: 8.
  3. Verenigd Koninkrijk: 6.

Nederland staat op een gedeelde vijfde plek, samen met Tsjechië. Omdat zo'n bevelschrift doorgaans wordt verstuurd in het kader van lopend onderzoek, is er meestal niets bekend over de reden waarom er gegevens opgevraagd worden. Ook niet voor ShapeShift. En al zouden er details bekend zijn, mag daarover niets naar buiten gebracht worden. Meer details over verzoeken vanuit Nederland zijn daarom niet bekend.

Van de Amerikaanse orders is nog bekendgemaakt welke instanties erbij betrokken zijn geweest. De FBI staat met 6 bevelschriften op nummer 1, gevolgd door de SEC met 5 verzoeken.

Botte bijl

Eerder deze maand kwam cryptocurrency exchange Kraken naar buiten met soortgelijke cijfers. Ook daar blijkt dat Amerika het meeste uitzoekwerk verschaft. Kraken stelde dat de manier waarop Amerika te werk gaat, reden is voor bedrijven om Amerikaanse gebruikers te weren.

Door met botte bijl te werk te gaan, zorgen Amerikaanse toezichthouders en opsporingsdiensten voor onnodig veel werk bij financieel dienstverleners. Volgens Kraken moet er veel nauwkeuriger bekeken worden welke bedrijven verzocht worden informatie te verschaffen. "Meestal hebben we geen antwoord, en het zou ons niet verbazen als dezelfde vorderingen opgestuurd worden naar iedereen in de hoop informatie los te peuteren", aldus een woordvoerder van de exchange in een tweet.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.