Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Geen Bitcoin ETF: Cboe trekt aanvraag VanEck/SolidX terug

Peter Slagter
Peter Slagter

Woensdagavond kwam via de SEC naar buiten dat de breed uitgemeten Bitcoin ETF-aanvraag van VanEck/SolidX is ingetrokken. Niet door de SEC, maar door de aanvragers zelf. Jan van Eck, CEO van VanEck, vertelde op CNBC waarom.

Regelgeving Bitcoin

Teruggetrokken

De SEC publiceerde (PDF) woensdagavond de officiële notice of withdrawal. Daarin staat simpelweg dat "Cboe BZX het voorstel terugtrekt", zonder opgaaf van reden:

De Bitcoin ETF in kwestie is in juni 2018 aangevraagd. Investeerder VanEck sloeg de handen ineen met SolidX om de aanvraag goedgekeurd te krijgen. De beslissing over de aanvraag is diverse keren uitgesteld. Uiteindelijk werd de uiterlijke beslisdatum op woensdag 27 februari 2019 gezet, maar vandaag was de kogel al door de kerk: de ETF gaat er nu niet komen.

CEO VanEck: meer tijd nodig

Achteraf blijkt dat Jan van Eck, de CEO van VanEck, het terugtrekken van de aanvraag al op TV heeft aangekondigd tijdens ETF Edge, een programma op CNBC waarin de ETF-markt wordt doorgenomen. De opname daarvan is online terug te kijken. Vanaf 10:45 wordt er over de aangevraagde Bitcoin ETF gesproken.

Van Eck legt uit dat de betrokken partijen in nauw overleg waren met de SEC over de aanvraag die moest worden gekeurd. Dat overleg is stilgevallen vanwege de sluiting van de Amerikaanse overheid, waar ook de SEC door getroffen is.

Volgens de host van ETF Edge, Bob Pisani, heeft de SEC twee grote bezwaren: de veiligheid van bewaardiensten, en dat de prijs van bitcoin grotendeels totstandkomt op buitenlandse markten. Pisani stelt daarom nog eens expliciet de vraag: zou de ETF sowieso zijn afgekeurd?

Van Eck: "Absoluut. We denken wel dat we hele solide antwoorden hebben op de genoemde bezwaren. Maar dat moeten we duidelijk demonstreren, en we moeten de betrokken wetgevers ervan overtuigen. Dat proberen we te doen, maar is in verband met de sluiting van de SEC nu onmogelijk."

Het is jammer dat hier niet op doorgevraagd wordt, want het antwoord is enigszins dubbel. Zo lijkt van Eck te stellen dat hij er vanuit ging dat er afgekeurd zou worden, terwijl hij tegelijkertijd aangeeft dat er oplossingen zijn voor de bezwaren die ter tafel zijn gebracht.

Hoe dan ook: de aanvragers hebben meer tijd nodig om aan te kunnen tonen dat de tijd rijp is voor een Bitcoin ETF. Voor VanEck en SolidX dus werk aan de winkel.

Update: ook Gabor Gurbacs directeur bij VanEck spreekt over het terugtrekken van de aanvraag. Hij noemt het expliciet een tijdelijke situatie:

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.