Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Handel in Overstock.com's tZERO-tokens gestart

Peter Slagter
Peter Slagter

Afgelopen donderdag is de handel in tZERO-tokens van start gegaan. Een belangrijke mijlpaal voor de markt van security tokens en de missie van Overstock CEO Patrick Byrne: Wallstreet drastisch veranderen met de komst van nieuwe technologieën.

Exchange

tZERO

tZERO (weleens zichtbaar als t0) is een dochteronderneming van Overstock.com, een e-commerce gigant uit Amerika. Oorspronkelijk verkocht Overstock.com overschotten en teruggegeven goederen. Daar komt ook de naam van de webwinkel vandaan, waar inmiddels ook nieuwe producten worden verkocht.

De ambitie van het tZERO-platform is om kapitaalmarkten te decentraliseren en verberen. Om frauduleuze praktijken, dure kostenconstructies, en manipulatie om zeep te helpen. Om de macht van grootbanken over de kapitaalmarkten af te laten nemen. Om aandelen en effecten toegankelijk te maken voor een veel groter publiek.

De kern van de oplossing is volgens Patrick Byrne (de CEO van Overstock.com) het digitaliseren van securities: de introductie van security tokens. Zo kunnen bedrijven aandelen op een blockchain uitgeven en verhandelen. Volgens Byrne is het een doorbraak van historische proporties.

Secundaire markt

Volgens het persbericht kunnen geaccrediteerde investeerders direct aan de slag gaan. De handel wordt gefaciliteerd door de Dinosaur Financial Group, een partner van tZERO's dochter PRO Securities. Dinosaur heeft een systeem ontwikkeld voor de secundaire markt van security tokens. De secundaire markt is de financiële markt waar eerder afgegeven security tokens worden gekocht en verkocht. 

Saum Noursalehi, CEO van tZERO:

"In de wereld van security tokens ontbrak tot dusver een gereguleerde secundaire markt. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de nieuwe wereld van digitale assets. Het zorgt voor liquiditeit, democratiseert toegang, brengt transparantie naar markten wereldwijd, en versnelt de adoptie van security tokens."

Volgens Elliot Grossman, bestuurder bij Dinosaur, is de lancering van het platform tevens een belangrijk alternatief op OTC-handel.

Security Token Offerings

In 2018 heeft de ICO-markt het zwaar gehad. In de eerste plaats omdat toezichthouders vinden dat bij de meeste ICO's eigenlijk securities (effecten) worden uitgegeven. Daardoor vallen ze onder strenge regelgeving waar ze niet aan voldoen.

Toch is het best een goed idee om tokens te gebruiken om securities digitaal te representeren. Maar dan wel volgens de regels. We zullen in 2019 daarom steeds meer STO's gaan zien: security token offerings. Deze term is gereserveerd voor gereguleerde en goedgekeurde uitgifte van tokens die een achterliggende asset (actief) representeren, zoals een aandeel, optie, future, vastgoed, auteursrecht of een schilderij.

Ook tZERO heeft een (eigen) STO achter de rug. Op 6 oktober 2018 maakte het bedrijf bekend dat er $134 miljoen is opgehaald op deze manier. Meer dan 1.000 investeerders deden eraan mee. tZERO's eigen digitale aandelen, TZRO-tokens, mogen sinds 10 januari verhandeld worden. Op die datum kwam de in Amerika verplichte wachtperiode van 90 dagen ten einde.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Meer nieuws

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.