Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Zwitserse blockchain-industrie floreert tijdens cryptowinter

Peter Slagter
Peter Slagter

Cryptowinter. De naam van de fameuze herwaardering van de markt in 2018. De blockchain-industrie in Zwitserland is er niet van onder de indruk. Het aantal bedrijven steeg sinds september 2018 met 20%. We hebben de kerncijfers op een rij gezet.

Markt

Meer bedrijven

De cijfers zijn gebaseerd op een recente publicatie (PDF) van CVVC. CVVC staat voor Crypto Valley Venture Capital. Achter die naam gaat een durfkapitalist schuil die gevestigd is in het hart van de blockchain-industrie in Zwitserland: Zug.

In totaal zijn er nu 750 bedrijven gevestigd in de Crypto Valley, waar ook een deel van Liechtenstein toe behoort. Dat zijn er 121 meer dan in september 2018, een stijging van ongeveer 20%. Meer dan de helft van die bedrijven is gevestigd in en om Zug.

De totale marktwaarde van alle bedrijven samen is wel flink gedaald. De marktkapitalisatie van de top 50 daalde van $44 miljard naar $20 miljard. Een daling van ongeveer 55%.

Top 50

In de top 50 vinden we veel bekende namen terug, waaronder Bitmain, Cardano, Dfinity, en Ethereum. Gemiddeld zijn de bedrijven in de top 50 gewaardeerd op $400 miljoen. Zonder de top 5 zakt dat gemiddelde naar $365 miljoen. De gemiddelde waarde van alle 750 bedrijven is $27 miljoen.

In totaal zijn er 480 mensen aan het werk bij bedrijven in de top 50. De gehele industrie biedt aan 3.300 mensen een werkplek. Deze aantallen zijn relatief laag, en dat is mogelijk een gevolg van bedrijven die enkel geregistreerd zijn in Zwitserland vanwege de relatief ruimte wet- en regelgeving.

In totaal heeft de top 50 zo'n $3 miljard aan geld opgehaald, en zijn de bedrijven samen zo'n $20 miljard waard.

Aantrekkelijke vestigingsplaats

Zowel Zwitserland als Liechtenstein zijn aantrekkelijk voor crypto- en blockchainbedrijven. De wet- en regelgeving is ontvankelijk voor opkomende financiële technologieën. Vorig jaar mei werd Zwitserland tijdens BlockShow Europe als meest blockchain-vriendelijke land verkozen.

In december 2018 kwam de Zwitserse autoriteit voor financiële markten (FINMA) met een nieuwe fintech-licentie. Op die manier blijft het investeringsklimaat in Zwitserland gefinetuned worden. Onder andere eisen om de licentie te bemachtigen zijn versoepeld.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.