Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Jochem Myjer: tickets zonder woekerprijzen dankzij blockchainplatform GUTS

Peter Slagter
Peter Slagter

Sinds cabaretier Jochem Myjer z'n tickets verkoopt via het in Nederland ontwikkelde GUTS-platform zijn er volgens hem geen kaarten meer met woekerprijzen doorverkocht. Ook gebruikers van het blockchain-platform blijken enthousiast. Hoe zit dit?

Adoptie

Woekerprijzen

Afgelopen donderdag sprak Jochem Myjer zich positief uit over GUTS op Twitter:

Al jaren zijn woekerprijzen van tickets die worden doorverkocht onderwerp van (soms heftige) discussie. In 2010 kwamen twee leden van de Tweede Kamer met het wetsvoorstel Doorverkoop toegangskaarten. In dat voorstel staat dat tickets niet meer dan 120% van de originele prijs mogen kosten. Zijn ze toch duurder, dan mag de consument die prijs aanvechten. Op 6 april 2010 werd het wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer.

Sindsdien heeft de nieuwe wet jaren in de la geleden. Pas op 10 oktober 2017 ging de de Eerste Kamer ermee aan de slag. Daar is het wetsvoorstel na stemming verworpen. De effectiviteit van de regels zou te kwetsbaar zijn.

GUTS

Precies op het moment dat het wetsvoorstel strandde, lanceerde GUTS haar eigen cryptovaluta, het GET-token, met een zogenaamde Initial Coin Offering (ICO). Voor GUTS een prima timing om het wetsvoorstel de prullenbak in te zien verdwijnen. Met de ICO werd uiteindelijk zo'n $7.500.000 opgehaald, (ruim) voldoende om van visie naar realiteit te werken.

Naar eigen zeggen maakt GUTS een "vuist tegen ticketfraude en woekerprijzen". Er zijn diverse artiesten die ervan gebruik maken, zoals Jochem Myjer, Guus Meeuwis, en Youp van 't Hek.

GUTS is het eerste ticketingsysteem dat werkt met het GET-protocol, dat gebaseerd is op blockchaintechnologie. Dat protocol staat aan de basis van de tickets die worden uitgegeven en faciliteert de validatie, (door)verkoop, en geldstromen die daaraan gerelateerd zijn.

De toegangskaarten die op deze manier worden verhandeld, zijn geregistreerd op de blockchain en gekoppeld aan de smartphones van bezoekers. Het gebruik van blockchaintechnologie brengt transparantie en controleerbaarheid in, de redenen waarom fraude volgens GUTS niet meer mogelijk is.

Nederlands succes

Tot nu toe blijkt het gebruik van het platform een succes. Woekerprijzen worden voorkomen, de verkoper van tickets is er tevreden mee, en bovenal: de gebruikers van het platform geven aan dat ze blij zijn met de werking van het platform.

Wat voorbeelden:

Uiteindelijk is adoptie van nieuwe technologie en producten waar het om draait. The proof of the pudding is in the eating. En hier ligt ook een deel van de kracht van GUTS: de gebruiker heeft niet door dat het systeem op de achtergrond met cryptovaluta werkt. Hij heeft maar één doel, en dat is een ticket bemachtigen voor de show waar hij naartoe wil. En als het even kan zonder dat hem een oor aangenaaid wordt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.