ABN AMRO's Wallie: goede ontwikkeling of begin van het einde?

Recent schreven we over ABN AMRO's eigen Bitcoin-wallet, Wallie. Dat deed veel stof opwaaien. Want is dit een goede ontwikkeling? Of is dit het begin van iets dat verkeerd zal aflopen? We hebben de reacties op een rij gezet.

Adoptie

ABN AMRO's Wallie: goede ontwikkeling of begin van het einde?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Wallie

Afgelopen dinsdag schreven we voor het eerst over Wallie, ABN AMRO's eigen Bitcoin-wallet. Dat werd breed uitgemeten, en bereikte bijvoorbeeld ook het AD. Hoe de vork rondom Wallie nu precies in de steel zit, is onduidelijk.

Aan de ene kant een duidelijk verhaal op het officiële Twitter-account van ABN AMRO: de bank is bezig met een eigen wallet, er loopt een experiment onder 500 klanten, en als het succesvol is, wordt de wallet verder ontwikkeld. De uitnodiging die naar de 500 uitverkorenen is opgestuurd gaat nog wat verder: de ontwikkeling is gestart, en de eerste versie van Wallie is geschikt voor bitcoins. "Begin 2019 goed en ga voor Wallie!", sluit de uitnodiging af.

Aan de andere kant is er het verhaal vanuit ABN AMRO's persvoorlichting. De bank zou echt alleen maar onderzoeken of er interesse in een bitcoinwallet is. Er zou nog geen wallet beschikbaar zin, ook niet in een pilotfase.

Wie het weet, mag het zeggen.

Goede ontwikkeling?

Ondanks dat we niet precies weten wat er gaande is binnen de muren van ABN AMRO, blijft het een interessante ontwikkeling dat een Nederlandse bank op deze manier met Bitcoin bezig is. Zo zou Wallie geïntegreerd (kunnen) zijn met ABN's Mobiel Bankieren app, en de bank de waarde ervan verzekeren.

Vinden we het eigenlijk een goed idee dat een bank zich op deze manier mengt in de wereld van cryptovaluta? We stelden de vraag op Twitter en in andere kanalen. Dit zijn de meestgehoorde onderwerpen.

Beheer door derden

"Het mooie is dat je zelf de vrijheid hebt om te besluiten om je private keys in eigen beheer te houden, of er juist voor kiest om een derde partij dat voor jou te laten doen", vertelt Marcel Burger op Twitter. Ook Rich stelt op Twitter de vraag of mensen "echt zelf het beheer [van hun cryptovaluta] willen doen".

Begin vorig jaar bleek uit onderzoek, uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van Dag van de Crypto, dat 66 procent van de mensen die nu cryptomunten heeft gekocht bij een exchange (zoals Coinbase) of een retailer (zoals Litebit, Bitonic of BTCdirect) zijn crypto-beleggingen liever via zijn bank zou regelen.

Verhoogt toegankelijkheid

Als een bank dergeljike diensten gaat aanbieden, leidt dat niet enkel tot beheergemak. Het maakt de cryptomarkt ook een stuk toegankelijker, en dat leidt tot verhoogde adoptie.

Uit alle reacties die we kregen is op te maken dat een bank een belangrijke rol kan spelen in het wegnemen van drempels om deel te nemen aan de nieuwe economie. Het gevoel van vertrouwen en veiligheid staat daarbij centraal. Als klant kan je aankopen doen vanuit een vertrouwde omgeving, om er vervolgens vanuit te kunnen gaan dat je cryptogeld veilig en verzekerd staat opgeslagen bij je bank.

Niet jouw geld

Een veelgehoord punt van kritiek gaat over het beheer van cryptovaluta door een derde partij. In de cryptowereld hoor je geregeld: "Not your keys, not your Bitcoin". Het herinnert gebruikers eraan dat (crypto)geld alleen van jou is, als je zélf de toegang ertoe beheert.

Ten grondslag hieraan ligt het principe dat je met cryptovaluta je eigen bank kunt zijn. Het staat voor een beweging die leidt tot onafhankelijkheid van conventionele (groot)banken. Volgens sommigen dus een slecht idee om banken op deze manier bij de crypto-economie te betrekken.

Niet decentraal

Een ander punt dat wordt aangekaard, is dat de introductie van deze dienstverlening een deel van het decentraliserende karakter van cryptovaluta teniet doet.

Het is niet zo dat het Bitcoin-netwerk zelf die eigenschap verliest. De kritiek is dat er (potentieel) grote hoeveelheden bitcoin op één centrale plek komen te staan, waar één partij de macht over heeft. Dit is overigens vergelijkbaar met hoe grote exchanges (zoals Binance en Huobi) werken. Ook daar ligt de macht over grote hoeveelheden geld bij één partij.

Gematigd positief

Al met al is de stemming rondom deze ontwikkeling gematigd positief. Banken zijn voor veel mensen cruciaal voor het beheer van geld. Het bereik is enorm en de introductie van cryptodiensten kan voor veel mensen leiden tot het eerste contactmoment met cryptovaluta.

Aan ons de taak om te blijven vertellen over eventuele risico's, en inzichtelijk te maken wat het betekent om je eigen geld te beheren. Neem daarbij het feit dat financiële technologie zich ook blijft ontwikkelen, en er ligt wellicht een synergetische toekomst in het verschiet.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.