Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Blockchain gedreven landbouw floreert in Indonesië

Peter Slagter
Peter Slagter

Een groot deel van de wereldvoedselproductie komt van kleine boeren. Een kwetsbare doelgroep, vaak ontkoppeld van de digitale wereld. HARA is een op blockchain gebaseerde information exchange die deze 2 werelden met elkaar verbindt.

Adoptie

Kwetsbaar

In Indonesië kan de moesson ervoor zorgen dat het inkomen van een kleine boer in één keer wegspoelt. De boer komt zonder geld te zitten, maar heeft toch nieuwe zaden en grondstoffen nodig om de productie weer op gang te brengen. Het kan maanden duren voordat een bank akkoord geeft. Hun enige keuze is om een dure woekerlening af te sluiten om toch door te kunnen gaan.

De Indonesische ondernemer Regi Wahyu gelooft dat blockchaintechnologie deze boeren kan helpen. Daar heeft hij het blockchainplatform HARA voor opgetuigd. HARA - dat "gezonde grond" betekend in het Sanskriet - is een informatie-exchange waarop boeren, financiële instellingen, verkooppunten, en andere dienstverleners met elkaar worden verbonden. Het helpt boeren om toegang te krijgen tot krediet, helpt geldverstrekkers de agricultuur begrijpen, en stelt winkeliers in staat de oogst sneller te verkopen.

Blockchain en smart contracts

Boeren kunnen op HARA een digitale identiteit vastleggen. Die wordt met een hash opgeslagen op de blockchain, en is gebaseerd op bestaand papierwerk. Lokale medewerkers van HARA gaan vervolgens samen met de boer data verzamelen over hun boerderij, zoals de grootte en locatie van hun land, de beplanting en de opbrengst, en nog veel meer.

Omdat de identificatie van de boer geregeld is, kunnen dienstverleners die zijn aangesloten op het platform sneller schakelen. Wahyu: "HARA geeft de boeren een gezicht, ze zijn niet langer onzichtbaar. Het is zo veel makkelijker om leningen aan te vragen en overheidsdocumenten te verwerken."

Voor de boeren ligt de nadruk op het aanbieden van data en het bewustzijn dat die data geld waard is. Hoeveel en welke data er aangeleverd wordt, bepaalt de boer zelf. Het traceren en valideren van data gebeurt op basis van smart contracts. Het HARA-token dient als intern betaalmiddel en stimuleert goed gedrag.

Amazon

De CTO van Amazon, Dr. Werner Vogels, is naar Indonesië gegaan om het initiatief te bekijken en onderzoeken. Het heeft een korte videodocumentaire opgeleverd waarin HARA aan bod komt. Zeker het bekijken waard als je er meer over wil weten.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.