Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Verbod op bitcoinbetalingen in Iran?

Peter Slagter
Peter Slagter

Het lijkt erop dat de centrale bank van Iran aan een verbod op betalingen met "afgekeurde" cryptovaluta denkt. Het vermoeden is gebaseerd op een uitgelekt conceptrapport waarin de centrale bank nieuwe regels onthult.

Regelgeving Bitcoin

Verbod

Het rapport (PDF, geschreven in Farsi) heeft de titel "Verplichtingen en regels met betrekking tot cryptovaluta". Daarin staat dat "cryptocurrency wallets alleen gebruikt mogen worden om cryptovaluta in op te slaan en verzenden". Het "integreren van diensten die gebruikmaken van cryptovaluta is verboden".

Zouden de regels in geëffectueerd worden, zou het concreet betekenen dat "afgekeurde" cryptovaluta niet gebruikt mogen worden als betaalmiddel. Persoonlijk cryptovaluta in bezit hebben blijft wel toegestaan.

In het rapport wordt niet aangegeven welke cryptovaluta goed- of afgekeurd worden. Een bron van CoinDesk die "kennis heeft van het proces" stelt dat wetgevers willen dat alle bitcoin-transacties afgewikkeld worden in de nationale valuta, de Iraanse Rial. Het rapport zou gisteren inhoudelijk besproken zijn tijdens de Electronic Banking and Payment Systems conference in Teheran.

Een andere ontwikkeling die genoemd wordt is een verbod op de hoeveelheid cryptovaluta die personen mogen bezitten. Inwonenden van Iran mogen bijvoorbeeld ook niet meer dan 10.000 euro in bezit hebben. Een soortgelijke regel wordt mogelijk ook voor cryptovaluta geïntroduceerd.

Bescherming van Rial?

Mogelijk zien we hier de eerste tekenen van een poging van de Iraanse overheid om de eigen munt te beschermen. In het rapport wordt bijvoorbeeld ook gesproken over tokens die gekoppeld zijn aan fiatvaluta. Ook daarmee mag niet betaald worden. Enkel tokens die gekoppeld zijn aan de Rial en door de Iraanse centrale bank zijn uitgegeven mogen worden gebruikt. De uitgifte van een eigen digitale munt zou concreet op de agenda staan.

Ook exchanges krijgen te maken met striktere regels. Er wordt onder andere gesproken over een licentiestelsel. De Iraanse centrale bank zou iedere drie maanden met een lijst van toegestane cryptovaluta komen. Enkel die valuta mogen op exchanges verhandeld worden.

Voor nu is het afwachten in hoeverre deze conceptregels worden doorgevoerd. Waarschijnlijk is daar binnenkort meer over te vertellen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.