Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Zwitserse startup maakt ‘papiergeld’ voor officiële cryptomunt Marshalleilanden

Peter Slagter
Peter Slagter

Tangem, een Zwitserse startup die hardware wallets produceert, is uitgekozen door de Republiek der Marshalleilanden om "fysieke blockchainbiljetten" te maken voor de eigen nationale digitale munt die in 2019 gelanceerd wordt.

Adoptie

Sovereign

De munt die in ontwikkeling is heet Sovereign (SOV). Volgens de makers een unieke munt, omdat het erkend geld is. De Marshalleilanden is een eilandengroep en een onafhankelijke staat in de Stille Oceaan. In die hoedanigheid is begin vorig jaar de komst van de SOV vastgelegd in de Sovereign Currency Act (PDF).

Voor wetgevers heeft de SOV daarom dezelfde status als de dollar van Amerika, de yen in Japan, of de euro in Nederland. Het gegeven dat SOV juridisch gezien als geld gezien wordt, moet vertrouwen en duidelijkheid geven, omdat de cryptomunt automatisch binnen bestaande wettelijke kaders valt.

Bankbiljetten

Tangem produceert goedkope blockchain smartcards die gebruikt kunnen worden als wallet voor cryptovaluta en andere op blockchains uitgegeven assets, zoals tickets en tags. Afgelopen maandag kwam het bedrijf naar buiten met het nieuws.

De ‘biljetten’ die gemaakt gaan worden voor de SOV zijn smartcards die zijn voorzien van een microprocessor. Volgens Tangem maakt dat directe transactievalidatie mogelijk, zonder kosten en zonder dat een internetverbinding nodig is. David Paul, assistent van de president van de Marshalleilanden: "De introductie van deze bankbiljetten zorgt ervoor dat het gebruik van SOV voor alle mensen toegankelijk is, ook voor mensen die minder affiniteit hebben met digitale valuta."

Afgelopen week ontving Tangem nog een investering van $15 miljoen van de Japanse SBI Group. Met die investering gaat Tangem aan de slag om de functionaliteit van de smartcards te verbreden, waaronder de opslag van digitale identiteiten en tokenized asset offerings.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.