Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Kyber, Ren, en BitGo lanceren Bitcoin op Ethereum, "Wrapped BTC" (WBTC)

Peter Slagter
Peter Slagter

Vanaf vandaag verkrijgbaar: een nieuw Ethereum-token dat gekoppeld is aan Bitcoin. Wrapped BTC (WBTC) zou de kracht van Bitcoin bieden, met de flexibiliteit van een ERC20-token. Hoe zit dit?

Markt Ethereum

Wrapped BTC (WBTC)

Het WBTC-token representeert Bitcoin op het Ethereum-netwerk. Het doel ervan is om extra liquiditeit naar het Ethereum-ecosysteem te brengen, waar decentrale exchanges en financiële applicaties onderdeel van zijn.

Het grootste deel van het handelsvolume vindt plaats op centrale exchanges, met Bitcoin als quote currency. Dat zou met de introductie van WBTC kunnen veranderen, omdat het (indirect) token-transacties met Bitcoin mogelijk maakt.

Aangezien WBTC als ERC20-token is uitgegeven, is het volgens de bouwers ervan nu ook mogelijk om (via WBTC) smart contracts voor Bitcoin te maken. Dat zou het leven van dienstverleners en ontwikkelaars eenvoudiger moeten maken.

Hoe werkt de uitgifte van WBTC?

Bij de uitgifte van WBTC zijn drie partijen betrokken: de consument, een verkoper, en een bewaarder. Het verkrijgen van WBTC werkt als volgt:

  1. Als gebruiker wissel je BTC in bij een verkoper van WBTC.
  2. De verkoper stuurt de ontvangen BTC naar een bewaarder (de custodian).
  3. De bewaarder geeft evenveel WBTC-tokens uit als de hoeveelheid BTC die betrokken is bij de transactie.
  4. De WBTC-tokens worden via de verkoper naar de gebruiker gestuurd.

Voilá, je hebt je Bitcoin-bitcoins ingeruild voor Ethereum-bitcoins. Terug ruilen van WBTC naar BTC is uiteraard ook mogelijk, en volgt een gelijksoortig proces, waarbij dezelfde deelnemers betrokken zijn.

Transparant

Transparantie is één van de kernwaardes van het WBTC-initiatief. Dat aan alle uitgegeven WBTC echte bitcoins ten grondslag liggen is vastgelegd op de blockchain. Die ratio is én moet ten alle tijde 1:1 zijn. Als WBTC-tokens worden gewisseld naar BTC, wordt de daarbij betrokken WBTC verwijderd.

Om de term transparantie kracht bij te zetten, zijn het orderboek, alle partners, en de audits online terug te vinden.

Levensvatbaar?

Volgens Kyber, BitGo, en Ren is WBTC een goed idee. En de argumenten waarmee ze dat idee onderbouwen (bijvoorbeeld in de whitepaper (PDF)) zijn niet verkeerd. Toch geeft het een onbestemd gevoel.

Waarom is deze energie niet gestoken in het verbeteren van Bitcoin zelf? Welke invloed heeft de opkomst van Rootstock op dit initiatief? Hoe groot is de groep gebruikers die hier echt behoefte aan had?

Kritiek op het project is voornamelijk gericht op de manier waarop WBTC wordt uitgegeven. In dit geval ligt die verantwoordelijk in 't geheel bij BitGo. Daarmee is zowel de uitgifte van het token als de opslag van eraan gekoppelde bitcoins volledig gecentraliseerd. Daar tegenover staat dat het proces volledig geautomatiseerd is en het resultaat ervan op de blockchain wordt weggeschreven, en dus auditeerbaar is.

Het ultieme doel van WBTC is om de gebruiksvriendelijkheid van diensten in het crypto-ecosysteem te verbeteren. En dat is wat ons betreft een nobel streven. Of dit initiatief levensvatbaar is weten we niet, maar duurzame innovatie komt soms uit onverwachte hoek.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.