Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Update Cryptopia-hack: Deskundigheid politie Nieuw-Zeeland in twijfel getrokken

Peter Slagter
Peter Slagter

Een hoofddocent aan de Universiteit van Auckland trekt publiekelijk de deskundigheid van de Nieuw-Zeelandse politie in twijfel inzake de Cryptopia-hack. Ondertussen blijven officiële kanalen stil. Tijd voor een Cryptopia-update.

Exchange Cryptopia

Radiostilte

Vooralsnog is er sinds 22 januari niets vanuit de Nieuw-Zeelandse politie naar buiten gekomen. Ook vanuit Cryptopia blijft het stil. Cryptopia's directeur, Pete Dawson, stelt dat hij niets kan zeggen in verband met het politie-onderzoek. Het risico om dat onderzoek te beïnvloeden zou te groot zijn.

"Ons team geeft de politie technische assistentie en hun advies is om ons te houden aan de regel van radiostilte. Mogelijk zeggen we iets dat het onderzoek schaadt, en dat risico willen we niet lopen", vertelt Dawson aan toonaangevende Nieuw-Zeelandse nieuwssite Stuff.

Minder gestolen?

In gesprek met Stuff vertelt Dawson dat "in overzeese berichtgeving" informatie over transacties na de hack "verkeerd is geïnterpreteerd". Mogelijk refereert Dawson aan berichtgeving over extra gestolen geld, of aan (gedeeltes van) de rapporten van Elementus.

Max Galka van Elementus stelt dat de dieven de gestolen tokens omzetten in fiatgeld via Etherdelta. Dat is een decentrale exchange (DEX) waar op Ethereum gebaseerde tokens verhandeld kunnen worden. Die conclusie trekt Galka echter puur op basis van eigen onderzoek, waarvan de accuratesse nog een vraagteken is.

Of dit betekent dat er minder is gestolen dan nu wordt aangenomen, blijft vooralsnog een vraag.

Politie onbekwaam

Alex Sims, assistent-professor aan de Universiteit van Auckland, stelt dat de autoriteiten volledig ongeschikt zijn voor een diefstal van deze orde. "Niemand lijkt een idee te hebben wat er gebeurt. En dat is echt geen verrassing. De afgelopen jaren is er veelvuldig gesproken over beveiliging van cryptovaluta, en hoe digitaal geld opgeslagen zou moeten worden", vertelt Sims.

Sims vertelt verder: "Cryptogeld is legitiem, en de economie eromheen ook. Het is geen scam. Maar onze autoriteiten worstelen er mee vergeleken met Amerika, Japan, en Europese landen. Daar zijn bijvoorbeeld goede en veilige bewaardiensten beschikbaar."

Over de manier waarop Cryptopia opereerde heeft ze weinig goede woorden over. "Cryptopia heeft het geld van investeerders in eigen wallets bewaard. Dat had ofwel bij de investeerders zelf moeten staan, ofwel bij een veilige bewaardienst."

Op de vraag of cryptocurrency exchanges in Nieuw-Zeeland zouden moeten sluiten, vertelt Sims: "Blockchain blijft. Het is alsof iemand in het jaar 1900 zou zeggen dat we auto's moeten verbieden omdat er iemand overreden is. Sluit Nieuw-Zeelandse exchanges en mensen gaan simpelweg naar overzeese beurzen."

Heropening Cryptopia?

Een paar dagen geleden kwam via de Nieuw-Zeelandse nieuwssite Newsroom naar buiten dat Cryptopia wellicht in februari de deuren weer opent. Dat wordt gebaseerd op een brief van de Nieuw-Zeelandse politie. Daarin staat dat "ondanks dat er nog geen definitieve datum is waarop de beurs weer in werking wordt gesteld, zou het kunnen gebeuren in februari".

Vanuit Stuff is nog eens een poging gedaan om dit statement te verifiëren. Een woordvoerder van de politie stelt dat er "nog geen enkele indicatie is van het moment waarop Cryptopia herstart wordt". Aangezien de brief waaruit wordt geciteerd niet gepubliceerd is, lijkt ons het statement van de woordvoerder het meest betrouwbaar om vanuit te gaan.

Het blijft daarom een vraag of Cryptopia ooit nog in de huidige vorm online komt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.