Alles over de nieuwe economie onder één dak.

SEC-commissaris: ‘Bitcoin-ETF is onvermijdelijk’

Peter Slagter
Peter Slagter

In een interview stelt SEC-commissaris Robert J. Jackson dat het niet de vraag is of, maar wanneer een Bitcoin-ETF wordt goedgekeurd. Tot nu toe zijn alle aanvragen afgekeurd, dus wat bedoelt Jackson?

Regelgeving Bitcoin

ETF gaat er komen...

Dat er een fonds of product gebaseerd op Bitcoin gaat komen, staat voor SEC-commissaris Jackson vast. "Uiteindelijk geloof ik dat de eisen worden ingewilligd. Dat hoop ik, en dat denk ik", aldus Jackson in een interview dat binnenkort via Congressional Quarterly gepubliceerd wordt.

Een vooruitblik op de publicatie kwam via Twitter naar buiten:

... maar niet zomaar

Tot nu toe zijn alle ETF-aanvragen de prullenbak in gegaan. Enkel die van Cboe (VanEck/SolidX) en van Bitwise zijn nog in de running. Volgens Jackson terecht:

"Goedkeuring krijgen tot de diepste en meest liquide kapitaalmarkt in de wereld is moeilijk en zo zou het moeten zijn. Als wij onze goedkeuring geven, wordt een product toegankelijk voor alledaagse investeerders. Dan nemen we risico's dat er Amerikanen zijn die er schade van ondervinden."

Volgens Jackson is er nog geen aanvraag geweest die dicht bij goedkeuring heeft gezeten. Er zijn volgens hem simpelweg eisen waaraan voldaan moet worden. Lukt dat niet, wordt de aanvraag van tafel geveegd. Jackson: "Ik doe mijn werk met mijn moeder en vader in mijn achterhoofd. Vind ik het een goed idee dat zij zo'n ETF zouden kunnen aanschaffen? Zeker niet!"

Strikte regels

In de cryptowereld wordt afkeuring weleens weggezet als manier van de SEC om zich te verzetten tegen Bitcoin of blockchaintechnologie. Of als statement dat ze geen waarde hebben. Maar dat is volgens de commissaris onjuist. Er wordt gekeken naar risico's rondom beveiliging, liquiditeit, en (markt)manipulatie. Zolang er geen oplossingen zijn, wordt er niet goedgekeurd.

Het zijn dezelfde onderwerpen die we langs horen komen in presentaties van de aanvraag van Cboe. De aanvragers stellen antwoorden te hebben op de problemen die de SEC ziet, en moeten de commissarissen daarvan overtuigen. Of dat dit jaar lukt? Misschien. Maar de toon van de SEC is duidelijk: zorg voor een veilig product, dan volgt de goedkeuring vanzelf.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.