Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Zwitserse aandelenmarkt SIX lanceert blockchainplatform in tweede helft 2019

Peter Slagter
Peter Slagter

De belangrijkste aandelenbeurs van Zwitserland, SIX, komt in de tweede helft van 2019 met SIX Digital Exchange. Een blockchainplatform waarop digitale assets veilig verhandeld en bewaard kunnen worden. Dit is erover bekend.

Exchange

Swiss Exchange (SIX)

SIX is de officiële Zwitserse effectenbeurs en is opgericht in 1993. Het is een belangrijk bestanddeel van het financiële centrum van Zwitserland en ligt in Zürich. In 2018 lag de totale marktkapitalisatie van de beurs rond de 1.400 miljard euro.

De beurs is van oudsher een innovator. Zo was het de eerste aandelenbeurs (wereldwijd) die een volledig geautomatiseerd handelsplatform in gebruik nam in 1995. Afgelopen november kondigde de beurs de Amun Crypto ETP aan, het eerste verhandelbare beursproduct gebaseerd op cryptovaluta.

Blockchainplatform

De volgende stap voor SIX is de lancering van een eigen blockchainplatform voor de verwerking van digitale assets: SIX Digital Exchange (SDX). Vorig jaar juli werd het platform aangekondigd. Toentertijd lag de nadruk (meer) op de introductie van een volledig gereguleerd handelsplatform, onder andere voor cryptovaluta.

De CEO van SIX, Jos Dijsselhof, vertelde toen: "Voor ons is het glashelder dat de ontwikkelingen in de digitale en financiële wereld blijvend zijn, en daarmee de toekomst van onze industrie gedefinieerd wordt."

Op basis van de meest recente berichtgeving en de pagina over SDX op de website van SIX lijkt de focus nu meer te liggen op het verbeteren van de handel in traditionele producten.

Traditionele producten

De verwerking van orders wordt ten opzichte van de bestaande beurs flink sneller. Op dit moment kost de afhandeling van een order soms meerdere dagen. Met het gebruik van blockchaintechnologie kunnen twee stappen in dat proces worden overgeslagen, en wordt de verwerkingstijd teruggebracht naar fracties van seconden.

In eerste instantie gaat SDX de handel van een aantal geselecteerde aandelen faciliteren. Dat aanbod wordt later verbreed, met meer aandelen, obligaties, en mogelijk ook exchange-traded funds (ETF's). Zelfs andersoortige assets, zoals schilderijen of oude auto's, kunnen in de toekomst van eigenaar wisselen via SDX.

De lancering van het platform stond gepland in het eerste halfjaar van 2019. Dat is naar achteren geschoven; de lancering nu in de tweede helft gepland.

Cryptovaluta?

Voorzitter Romeo Lacher noemt in gesprek met Reuters dat SIX het nieuwe platform zelf wil gaan gebruiken om nieuw geld op te halen middels security token offering (STO). Andere toepassingen die in de buurt komen van de cryptowereld worden niet genoemd. 

Het is onbekend of SDX ook de handel in cryptovaluta gaat faciliteren. Vooralsnog lijkt het erop dat SDX zich beperkt tot traditionele financiële instrumenten en security tokens, en primair gericht is op het verbeteren van de infrastructuur voor de handel daarin.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds e opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.